Hovslätt

Ingen förklaring till bränderna

1:33 min

Det har under den senaste tiden ägt rum flera bilbränder i Jönköping, och under natten brann det i två bilar på en parkeringsplats i Hovslätt. Två bilar totalförstördes, och ytterligare två blev skadade.

Kvar av de två bilarna finns idag inget annat än sotiga metallkroppar och smält plast. Några av de boende i närheten står omkring vraken och talar med polisen, som håller på att packa ihop efter den tekniska undersökningen. En som bor nära parkeringsplatsen är Lars Lindsten, som berättar att han hörde en explosionsartad smäll.

– Jag vaknade av något som small, något som knallpulverskott eller liknande, och då tänkte jag att det var några ungdomar som var ute och lekte. Sen kom det som en väldigt stor explosion.

Vad var din första tanke?

– Att ringa brandkåren, men när vi ringde så var det redan några som hade ringt dem, det var några som hade vaknat före mig.

Polisen har under natten och morgonen varit på plats för att göra en teknisk undersökning och samla ihop bevis, som sedan skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för analys. Men Bo Gunnarsson som är vakthavande befäl på Polisen i Jönköping, säger att de inte ser att det finns en naturlig förklaring till branden.

– Nej, vi ser inte det initialt, men en teknisk undersökning ska ske på dem här fordonen för att kunna få fram eventuella uppgifter. Men vi misstänker att någon har anlagt brand, att det inte har någon naturlig förklaring.

Har ni märkt av en ökad trend med bilbränder?

– Den senaste tiden har det ju varit ett flertal, framförallt på bostadsområdet Råslätt, men viss ökning under hösten kan man väl säga att det har varit, säger Bo Gunnarsson som är vakthavande befäl på Polisen i Jönköping.

Fredrik Bogar
fredrik_karoly.bogar@sr.se