Föreningen har flera gånger fört fram att de inte är nöjda. Bland annat här på ett möte i Aneby med riksdagsledamotet Irene Oskarsson (KD) tidigare i oktober. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
Landet

Bortglömda barnen kräver kommunerna på ersättning

Föreningen Vanvårdad och bortglömd skickar nu ut ett brev där man vill att kommunerna i landet tar ansvar för de fosterbarn som blev illa behandlade under åren 1920 till 1980.

Staten gick ju nyligen med på att ersätta dem före detta fosterbarnen med 250 000 kronor var, men föreningen kräver mer.

I breven som idag nått bland annat Jönköpings och Aneby kommuner vill föreningen att följer Norges modell där uppemot 750 000 kronor betalades ut.

Man skriver att fosterbarnen utsattes för bland annat sexuella övergrepp, blev bundna och fick sova hos djur - och att kommunerna aldrig kom för att se hur barnen hade det.

Föreningen Vanvårdad och Bortglömd ber kommunerna om svar innan ceremonin hålls, då de före detta fosterbarnen ska få en offentlig ursäkt från staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista