Ny rättegång om ersättning till man som halkade

Hur mycket ska en trafikförsäkring täcka? Det är frågan i en tvist mellan en man från Jönköpingstrakten och Länsförsäkringar.

Mannen halkade och skadade sig när han skulle skrapa is från sin bilruta och krävde ersättning genom sin trafikförsäkring.
Han föll så illa att han idag är invalidiserad till 12 procent och han kan bara arbeta halvtid.
Men när han krävde ersättning från Länsförsäkringar som han haft bilen försäkrad i, med motiveringen att skadan uppkommit i samband med trafik med motorfordon, vägrade bolaget att betala.
Han stämde då Länsförsäkringar och vann i tingsrätten. Mannen var tvungen att skrapa rutan fri från is för att kunna köra bilen och därför skulle skadan gå under trafikförsäkringen menade tingsrätten.
Försäkringsbolaget överklagade till hovrätten som inte fann skäl att ta upp ärendet. Då gick bolaget vidare till Högsta domstolen, som nu har ålagt hovrätten att pröva målet.

Urban Bergman, försäkringsjurist på Länsförsäkringar menar att en av konsekvenserna om bolaget skulle förlora tvisten blir höjda försäkringspremier.
-Det är ju många liknande händelser som inträffar när man skrapar is från bilen. Det skulle bli en stor belastning för oss om alla ska ha ersättning, säger Urban Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".