Isaberg

Inomhusbacken läggs på is

1:55 min

Tanken var att man nästa år skulle ta det första spadtaget. Men när EU nu valt att vända projektet ryggen ser planerna ut att gå i stöpet.

– Det är tråkigt. Det hade varit en stor grej att få till ett sådant här projekt, säger Niklas Palmgren, moderat kommunalråd i Gislaved.

Inomhusanläggningen som Isberg planerat att bygga var tänkt att innehålla både slalombacke och skidtunnel till en kostnad av drygt 350 miljoner kronor.

Gislaveds kommun har tidigare gett klartecken till bygglov för den gigantiska skidanläggningen under tak i Hestra och även gett en kommunal borgen på 90 miljoner kronor liksom Gnosjö kommun med 10 miljoner. Förutom lån skulle bygget finansieras av, stiftelsens egna kapital men även EU-bidrag. Och det är de pengarna som nu återigen sätter käppar i hjulet för projektet.

– När vi inte får de här pengarna så blir det svårare, säger moderaten Mikael Eriksson som är ordförande i Stiftelsen Isabergstoppen

Står det och faller med det här då?

– Ja det gör det i dagsläget, säger han.

Redan 2009 fick Stiftelsen avslag på sin ansökan på 80 miljoner kronor från EU:s regionala strukturfond. Efter det har en ny ansökan på 60 miljoner kronor skickats in och som man haft stora förhoppningar på att få igenom. Men nu står det klart att EU inte kommer att ge något bidrag alls.

Projektet har kantats av olika hinder under flera år. Förutom att EU:s beslut om eventuella bidrag dragit ut på tiden har även en granne som klagat på planerna försenat byggstarten som var tänkt att äga rum nästa år och vara färdig 2013. Nu är frågan om det överhuvudtaget kommer att bli en inomhusskidanläggning.

– Även om styrelsen fattat inte fattat formellt beslut ännu så känns det som vi måste skjuta den här frågan på framtiden, säger moderaten Mikael Eriksson som är ordförande i Stiftelsen Isabergstoppen.