Jönköping

Använde skolans pengar till motorbåt

1:31 min

Chefen för en kristen förskola i Jönköping köpte motorbåt och friluftsutrustning för flera hundra tusen kronor. Nu ska det utredas.

I morse berättade Jönköpingsnytt att förskolechefen under april 2010 köpte bland annat en motorbåt för nästan 160 000 kronor, och även 5 havskajaker, som sedan skulle användas till förskolans personal och föräldrar i en friluftssatsning. Men friluftssatsningen gick i kras, och ingen ur skolans personal eller föräldrarna till barnen har sett skymten av båten, kajakerna eller den andra utrustningen.

På kommunen har avslöjandet har nu väckt diskussion. Anne-Marie Grennhag är moderat ordförande på Barn- och Utbildningsnämnden i Jönköping.

– Vad vi som kommun kan göra är att diskutera om vi ska tidigarelägga ett tillsynsbesök, för att se så att barnen får en fullgod verksamhet, säger hon.

Är du förvånad över att någon beställer en båt till en förskola?

– Jag har inte hört talas om detta tidigare.

Anna Byrén som är en av förskolans föräldrarepresentanter, tycker det verkar lustigt att man skulle behöva köpa in en motorbåt till en förskola.

– Jag kan inte se att det finns nödvändighet till att köpa in en motorbåt till en förskola med så små barn.

Föräldragruppen på förskolan har också tillsatt en utredning, som de hoppas skall ge klarhet i ärendet.

Chefen som köpte båten är inte längre chef utan har fått andra arbetsuppgifter.

– Det är jättetråkigt att det här har kommit fram, men vi håller på att utreda det nu. Vi har lämnat in alla papper, och ska kolla igenom så att allt står rätt till.

Hur känner du dig som förälder?

– Det är tråkigt givetvis, jättetråkigt. Det är klart man blir förvånad, säger Anna Byrén som är en av förskolans föräldrarepresentanter.