Församlingskartan i länet ritas om

Församlingskartan i länet är på väg att ritas om på flera platser. Under nästa år kommer många av församlingarna i länet att slås ihop, antingen på egen begäran, eller för att stiftet vill det.

Idag är det ofta glest i bänkraderna i svenska kyrkan en vanlig söndag. Svenska kyrkan tappar medlemmar och det är annat än vanliga högmässor som lockar folk till kyrkan.

Men ändå kräver kyrkoordningen att en församling håller gudstjänst varje söndag. Det är en anledning till att församlingar på flera håll i länet nu går ihop.

Två exempel där beslut redan har tagits är Rogberga-Öggestorp som blir en församling nästa år. Även Ingatorp och Bellö slås ihop i januari.

En rad församlingar i länet är nu ute på remiss och ska upp till beslut under hösten. Bredestad, Marbäck och Bälaryd ligger alla i trakten kring Aneby och är idag varsin församing, men nu vill dom tre kyrkoråden gå ihop och heta Aneby församling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista