1 av 3
5,6 hektar nyodlad åker har redan gett sina första vallskördar till Niclas Axelsson i Henja utanför Gislaved. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
2 av 3
Det blir mycket stubb att ta bort, när skogen är huggen, innan det blir åkermark. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
3 av 3
Niclas Axelsson har köpt sig en egen stubbfräs för att kunna nyodla. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
Jönköpings län

Åkrar istället för skog

1:34 min

Efter att åkrarna i över 50 år har planterats igen med skog, så tas nu skogen bort och det blir åkermark igen. Det har blivit en ny trend och ett nyvaknat intresse för nyodling.

– Ja det är en stor trend, vi är många här i trakten som nyodlar hårt, säger mjölkbonden Niclas Axelsson i Henja utanför Gislaved

Från 1951 till 2007 - det vill säga under knappt 60 års tid - minskade åkrarna i länet med 30 procent. Det planterades skog på åkrarna. Karin Andersson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Jönköping, får en hel del frågor om nyodling.

– Vi har sett det de senaste åren att det blivit ett nytt intresse för det här och det är ju jätteroligt.

Mjölkbonden Niclas Axelsson utanför Gislaved har idag ett sjuttiotal kor, men målet är dubbelt så många, 150 mjölkkor.  För att nå sitt mål, och bättre lönsamhet, så tänker han satsa uppemot en miljon på att nyodla. Att bryta ny åkermark.

– Just i denna regionen är vi täta på mjölkproduktion, säger Niclas Axelsson. Det känns skönt med ett öppnare landskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista