Österängen

27-åringen förnekar all inblandning

1:44 min

Den 27-årige man som misstänks för skottlossningen mot syrianska föreningen på Österängen nekar till all inblandning i händelsen.

Idag inleddes rättegången mot den 27-åring som ska ha avlossat skott mot en föreningslokal på Österängen i Jönköping. Intresset för den åtalade 27-åringen var stort och rättegångssalen var fullsatt av journalister, samt anhöriga och vänner till mannen.

Hög säkerhet
Alla som gick in till rättssalen var tvugna att passera säkerhetskontroll, med metalldetektorer och vakter - anledningen är att det ska ha förekommit mordhot mot den åtalade och för att åklagaren tror att fallet har kopplingar till organiserad brottslighet.

Pekas ut av vittnen
Enligt åtalet ska mannen tillsammans med två okända personer ha stormat in i syrianska föreningens lokaler på Österängen, och krävt att få 200 000 kronor genom att hota med vapen och skjuta i lokalen. Bevisen för att den åtalade 27-åringen var med om rånförsöket i somras handlar till stor del om vittnesberättelser.

-Det är framför allt de målsägande som pekar ut mannen, säger åklagaren Carl-Gunnar Fridolfsson.

Förhöret gick dåligt
Under förmiddagen frågade åklagaren ut de två bröder som ska ha utsatts för rånförsöket. Fallet ska enligt åklagaren ha kopplingar till den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack - enligt tidigare vittnesuppgifter så bar männen nämligen alla märken och symboler på sina jackor som kopplas ihop med organiserad brottslighet.

Men förhöret gick inte riktigt som åklagaren tänkt sig i rätten idag: när han frågade ut bröderna så gav de inga tydliga svar om vilka vapen som männen burit och om de burit märken och emblem på sina kläder.

Åklagaren fick fråga samma frågor flera gånger utan att få tydliga svar.

-Är det någon som pratat med dig om vad du ska säga här idag? Har du blivit utsatt för någon form utav påtryckning? frågade han en av bröderna. Men mannen nekade till detta.

Nekar till inblandning
Åtalspunkterna gäller försök till grovt rån alternativt försök till grov utpressning. Men 27-åringen nekar både till brotten och kopplingen till organiserad brottslighet.