Lasso

Från missbruk till eget företag

6:24 min

Vem vill anställa en gammal missbrukare, alkoholist eller en långtidssjukskriven? För den som en gång hamnat utanför är det inte lätt att slå sig tillbaka. Men det finns de som då tar saken i egna händer.

Kooperativet Optimus i Gislaved är ett så kallat socialt företag. I grova drag innebär det att det drivs av - och anställer - människor som av olika anledningar inte jobbat på länge. Det kan handla om missbruk men även andra anledningar såsom sjukskrivningar.

– Från början hade vi stora planer på att starta ett behandlingshem och hjälpa ungdomar på glid, en dröm som fortfarande finns kvar. Men vi kom fram till att vi inte hade pengarna till sådana investeringar utan måste börja någon annanstans. Så det blev städgrejen, där kunde vi komma igång med en gång, säger Jan-Erick Hursti som är ordförande för kooperativet Optimus i Gislaved.

Jobbar med flyttstädning
Jan-Erik Hursti står utanför ett lägenhetshus i Gislaved. Några trappor upp är hans jobbarkompisar i full gång med att flyttstäda en lägenhet. Ett vanligt uppdrag för deras företag Optimus.

När vi kommer in i lägenheten ser det ganska färdigt ut, det är bara köket kvar. Fast här är det en del att göra, det säger Caroline Johansson som är i färd med att skrubba under diskbänken.

– Det blev en sanering istället för flyttstädning, säger hon med ett leende och fortsätter:
– Men det är smällar man får ta.

Ett steg ut på arbetsmarknaden
Caroline Johansson berättar att hon tidigare varit missbrukare och inte haft något jobb på uppåt åtta år. Så för henne blev kooperativet steget ut på arbetsmarknaden igen.

– Det är guld. Vi jobbar ju för oss själva och det är en superbra chans för oss som inte haft något på flera år, det har gett mycket för självförtroendet, säger hon.

Del i ett större projekt
Företaget, eller rättare sagt kooperativet, Optimus är en del i ett projekt som omfattar flera liknande företag i länet. Projektet heter Socialt företagande för ökad välfärd där Pernilla Friberg är projektledare.

– Det här är verksamheter som finns till för människor som av olika anledningar har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, säger hon.

Och för många har det varit ett viktigt kliv tillbaka. Det säger Jan-Erick Hursti.

– Det här är en möjlighet för folk som varit utanför det sociala. Jag kan tala för mig själv, jag drack för mycket och rasade genom allting. Jag var borta och trodde aldrig jag skulle komma tillbaka, men allting har vänt.

Och tillbaka i lägenheten berättar Caroline Johansson vad hon gillar med jobbet.

– Nu får man en chans att göra olika saker, det gillar jag, säger Caroline Johansson.

Vad är ditt drömjobb då?

– Jag vill bli arkitekt. Men det är en lång väg dit för jag har ingen gymnasiekompetens eller annan vidareutbildning. Men det är en dröm i alla fall, och man måste ha något att drömma om. Under tiden så är det här guld. Det kan inte bli mycket bättre, säger Caroline Johansson.