REGIONFRÅGAN

Regionfrågan nära en lösning

1:41 min

De politiska partierna i Jönköpings län är nära en lösning på regionfrågan. När den parlamentariska gruppen idag träffar politiker från Östergötland och Kalmar,  har man med sig ett förslag hur regionfrågan kan lösas. Förslaget är dock hemligt .

- Det är ett förslag som vi har mycket internt och som vi fortfarande bearbetar. Därför kan jag inte lämna ut någonting säger Anders Pansell.

Förslaget som Anders Pansell hänvisar till är mycket hemligt, inte ens hans egna partikamrater i landstinget vet vad det innehåller. Men det är uppenbart att förhandlingarna mellan partierna i länet är inne i slutfasen och att man är nära en lösning.

Enligt uppgifter till P4 Jönköping letar man efter en kompromiss som alla kan ställa sig bakom. Det mest heta förslaget är att Jönköpings län bildar en egen region till en början men att man efter ett antal år bildar storregion med någon eller några av grannlänen.

- Det är en del i det förslag som vi har, men det finns fler förslag säger Anders Pansell. Det är olika varianter som vi vill samtala om framöver.

Det är framför allt Moderaterna som motsatt sig en storregion. I olika uttalanden har ledande moderater sagt blankt nej, men enligt Anders Pansell speglar inte det förhandlingarna.

- I den parlamentariska gruppen har vi väldigt mycket gummiband. Där ger vi och tar från alla partier. Vi har inte alls så stora låsningar som det kan verka utåt avslutar Anders Pansell.