LANTBRUK

"De är skördebakis"

1:50 min

Skördesäsongen 2011 blev en av de längsta i mannaminne. Bönderna har skördat vall och spannmål i olika omgångar från början av juni ända till slutet av oktober. Det har nu fått många bönder att bli mentalt utmattade.

2011 är ett år som bönderna kommer att komma ihåg. Dels för det omväxlande och ostadiga vädret och dels att det tog väldigt lång tid att få in skörden. I vanliga fall brukar spannmål och vall vara inne i ladorna i slutet av september men i år har man kört flera veckor in i oktober.

-Det är den längsta skördesäsongen som jag varit med om under mina år som rådgivare säger Per-Anders Andersson är växtodlingsrådgivare från Sävsjö.

Hos Karl-Gustaf Fransson, lantbrukare på Ängs gård i Aneby, står fortfarande rundbalspressen framme och pär åkopplad på traktorn. Ett vanligt år hade den varit undanställd för flera veckor sedan.

-Det har varit en uttdragen säsong där vi slutade att skörda i måndags(förra veckan) säger Karl-Gustaf Fransson. Det har varit väldigt blött och svårt att ta sig fram. Nu har det varit uppehåll ett tag och då får man utnyttja situationen.

När skördesäsongen blir så lång och utdragen, skapar det en osäkerhet och en oro för ekonomin och det påverkar många bönderna mentalt. Per-Anders Andersson beskriver det som om bönderna drabbas av skördebakis.

-Lantbrukare är ett luttrat släkte så de har gått på tå sedan juli för att hitta de här skördeperioderna. Nu när de flesta fått in sin skörd känner en del lantbrukare att de drabbats av någon form av "skördebakis". Man blilr precis tom och känner en jättestor trötthet säger Per-Anders Andersson.