Jönköpings län

Landsbygden drabbas av sågverksdöd

2:06 min

Medan nya stora sågverk startas och tar över större del av produktionen, går det dåligt för många sågverk runtom i landet. I år har sju sågverk stängts. Nu finns en oro att landsbygden håller på att förlora en viktig verksamhet.

– Det går inte att köra med så dåligt rörelseresultat speciellt länge, säger Anders Larsson på det lilla sågverket Karla trä i Bottnaryd utanför Jönköping.

Många sågverk kämpar i dag i stark motvind. De sju verk som lagt ner i år hade sammanlagt 285 anställda.

Dålig kalkyl

Anledningarna är bland annat det oroliga läget inom världsekonomin, en sämre nybyggnation och att priset på timmer ligger högt, berättar Bertil Stener, ansvarig för trämekaniska produkter på Skogsindustrierna.

– Skogsvaran har varit väldigt dyr senaste ett och ett halvt åren, framförallt för södra Sverige, och det har gjort att kalkylen ser väldigt dålig ut, säger han.

Samtidigt som många sågverk runt om i landet går på knäna storsatsas det på flera håll.

Sågverk med en jättekapacitet har bland annat öppnat upp portarna i Värö i Halland och utanför Norrköping. 

Medan antalet sågverk har minskat under en lång tid så producerar de som är kvar bara mer och mer.

– Vi går mot färre anläggningar, effektivare anläggningar och anläggningar som kan göra produkter som motsvarar marknadens krav, säger Bertil Stener.

Ideell verksamhet

Det lilla familjeföretaget Karla trä utanför Bottnaryd i Småland är ett av de företag som nu kämpar för sin överlevnad.

Ägaren Anders Larsson tycker att det vore tråkigt för många orter på landsbygden om bara större sågverk överlever krisen.

– Folk ska ha arbete och vi ska kunna leva på det här; man kan inte hålla på med någon form av ideell verksamhet hur länge som helst, säger han.

– Det innebär liv i en sådan här by, där det händer saker hela tiden. Vi är tolv som arbetar på sågverket men ytterligare tio har sin utkomst från sågverket.

Hur länge klarar ni er?
– Ja, den frågan ställer vi oss varje dag, säger Anders Larsson. 

Enligt Bertil Stener på Skogsindustrierna tror att det kan dröja flera år innan vändningen kommer.