Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
Gislaveds kommun

Nattugglor vill skärpa bevakningen

Nattugglorna: ”..får klara oss själva”
1:27 min

Efter senaste tidens inbrott och ouppklarade bränder sprider sig nu oron i Burserydstrakten. Och föreningen Nattugglorna vill ha pengar så de kan utveckla sitt jobb med att försöka förhindra brott.

Föreningen Nattugglorna, som idag är runt 100 personer som åker runt och ser över området, har ansökt hos Gislaveds kommun om pengar för att kunna bedriva sin verksamhet på ett effektivare sätt.

Anders Svenningsson är ordförande i Nattugglorna i Burseryd och han säger att det verkligen behövs en sådan här organisation eftersom polisen ofta lyser med sin frånvaro.
– Vi har lite svårt att få ut polisen när det har hänt något, det får vara något utöver det vanliga, då kommer det, är det smågrejer får vi klara oss själva.

Men varför gör ni det här?

– För att vi ska få medborgarna till att ställa upp och känna något för sin hembygd och att de gör en insats för att stävja inbrotten och framförallt de anlagda bränderna.

Hur är känslan i Burserydstrakten, är det otryggt?

– Nej, gemene man upplever det väl inte så, men de som bor i ytterområdena och allrahelst de trakter där det varit inbrott och bränder, upplever en olustkänsla.

Karl-Evert Andersson, som bor i Burseryd, är medveten om att Nattugglorna finns och tycker det är bra.
– Det är ett störningsmoment för de som inte har rent mjöl i påsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".