1 av 2
Tomas Andersson, Lärarnas Riksförbund (i mitten) och Paul Bernhardsson och Petra Sjöö från Lärarförbundet. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
2 av 2
Under eftermiddagen tillverkas det plakat till demonstrationen. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
Gislaved

Hundratals lärare i unik demonstration

Lärarförbundet: ”Måttet är rågat”
5:58 min

Nu förbereder sig över 400 lärare för att demonstrera i Gislaved ikväll. De är missnöjda med arbetsvillkor och löner och vill ha en förändring.

Det råder full aktivitet i Lärarförbundets lokaler i Gislaved idag. Man förbereder sig inför stordemonstrationen ikväll, genom att bland annat skriva plakat.
– På mitt står det "10 000 mer i månaden" med betoning på mer, säger Tomas Andersson som är kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

Är det rimligt?
– Ja, jag tycker på sätt och vis det, om man jämför med andra länder av jämförbara mått.

Paul Bernhardsson som är ordförande i Lärarförbundet i Gislaved menar att demonstrationen ikväll är unik.
– Det finns ingen motsvarighet i någon kommun.

Varför gör ni det här då?
– Lärarna har fått nog, lärarna lider av att vuxna som unga inte får den undervisning de har rätt till, de orkar inte med allt utan att få resurser och den respons man behöver, säger Paul Bernhardsson.

Över 400 av kommunens lärare kommer alltså att ansluta till kommunhuset i kväll vid 18-tiden för att visa sitt missnöje mot lärarnas arbetsvillkor och löner och det sker samtidigt som politikerna ska ha fullmäktigemöte om den planerade budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".