1 av 2
Lekande öringar i Lillån utanför Huskvarna. Foto: Stefan Gustafsson/Länsstyrelsen i Jönköpings län
2 av 2
Anton Halldén, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län. Foto: Fredrik Bogar/Sveriges Radio
Vättern

Bra år för öringen

Bra år för öringen i Vättern
4:51 min

Öringarna plaskar friskt i den grunda och forsande bäcken. Lillån är en av bäckarna som Länsstyrelsen i Jönköpings län har rustat upp för att fiskarna skall kunna leka och lägga ut sin rom.

En bit utanför Huskvarna ligger Lillån. Det är en grund och ström bäck som rinner nedanför en stor höjd utanför Huskvarna, och i det lite grumliga vattnet ser man öringarna som simmar omkring. Den här bäcken ingår tillsammans med ett flertal andra vattendrag i länet i ett stort projekt som drivs av Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Små strömmande vatten bäst
Genom att restaurera vattendragen, vill Länsstyrelsen i Jönköping hjälpa de utsatta fiskarterna att vandra från Vättern till sina lekplatser. Anton Halldén som är länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län, säger att det är små och strömma vattendrag som öringarna trivs bäst i.

Kallt vatten bra
- De här bäckarna har en väldigt hög fallhöjd generellt sett, och de är kalla för det är mycket grundvatten i de här bäckarna. Just den här kombinationen med att de är branta, vilket gör att det blir mycket strömmande vatten, och mycket kallt vatten gynnar just de här arterna som laxfiskarna.
- De miljöerna som öringen trivs i är inte djupare än en till fem decimeter, och de vill ha strömmande vatten med mycket sten och block. För de vuxna öringarna är revirhävdande. De står aldrig ihop utan slåss om platserna.

Viktigt arbete
Anton Halldén anser att de här bäckarna som projektet innefattar är väldigt viktiga, eftersom de behövs för att öringen och andra fiskar skall kunna simma mellan Vättern och sina lekplatser där de kan lägga ut sin rom.
- Det är ett omfattande arbete med att restaurera de här vattendragen, inte minst dem som rinner ner till Vättern, med syfte att gynna framförallt öringen, men även arter som harr, flodnejonöga och andra arter som är beroende av att vandra från Vättern och upp i de här tillflödena.

Öringens dag
I helgen är det Öringens dag. I år väntas fler öringar än på länge i bäckarna som rinner ut i Vättern.

Fredrik Bogar
fredrik_karoly.bogar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".