1 av 5
Här mellan Värnamo sjukhus och Riksväg 27 ska solfångarpanelerna byggas. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
2 av 5
Solfångarfält Värnamo. Projektskiss. Bild: Finnvedsbostäder
3 av 5
Börje Göransson, VD Finnvedsbostäder. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
4 av 5
Håkan Jansson, landstingsråd (M). Foto Dan Segerson/Sveriges Radio.
5 av 5
Värnamo

Länets första solfångarfält på gång

Länets första solfångarefält kan byggas nästa år
1:58 min

Värnamo kommun har tagit ytterligare ett steg mot att mångmiljonsatsningen på ett stort solfångarfält blir av. Samtidigt tvekar nu Landstinget om sin medverkan.

I går fattade ett enigt Kommunfullmäktige beslut om att ge klartecken till Kommunägda Finnvedsbostäders solvärmeprojekt.
-Vi har kommit så långt nu så vi har fått kommunens godkännande att genomföra projektet, säger Börje Göransson, som är VD på Finnvedsbostäder.

Ska ge solenergi till fjärrvärmen
Solpanelerna kommer att producera runt 3 miljoner kilowattimmar per år under sommarhalvåret och ska leverera värme och energi till fjärrvärmenätet i Värnamo.
Länsstyrelsen har gett klartecken till att bidra med drygt nio miljoner kronor till investeringen, som väntas kosta runt 22 miljoner kronor plus moms.

Väntar på landstingets beslut
Förutom Finnvedsbostäder ingår även Landstingsfastigheter i Jönköpings län, tekniska kontoret och Värnamo kyrkliga samfällighet i projektet. Börje Göransson:
-Nästa steg är att vi väntar på att landstinget också ska fatta beslut. När de har fattat sitt beslut, så kommer det att bli en upphandling. Sen kommer det att genomföras under nästa år.

"Vi har inte gett något besked"
Men Landstinget har alltså inte sagt definitivt ja till en medverkan i projektet än. Nyligen tog Landstingsfullmäktige ett principbeslut om att de inte ska producera egen energi. Håkan Jansson är moderat Landstingsråd:
-Vi har inget emot det, men vi har inte heller sagt att vi ska vara med.

"Vi tror landstinget är miljöintresserade"
Frågan är nu vad som händer om Landstinget inte längre vill vara med i solfångarprojektet. Börje Göransson VD för Finnvedsbostäder:
-Vi vet ju att de har varit med i det här projektet i sex år nu och vi tror väl att de fortfarande är miljöintresserade. Det blir ju inte riktigt vad vi har tänkt om de hoppar av, konstaterar Börje Göransson, VD för Finnvedsbostäder i Värnamo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".