1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
Stefan Paulsson. Foto: Pernilla Arvidsson/ Sveriges Radio
Skogsbruk

"Skogsmaskinerna sjunker"

Stefan Paulsson:”Det är inte alltid marken bär nu”
1:27 min

Den milda hösten och de stora mängderna regn ställer nu till det för skogsarbetarna i länet. Maskinerna sjunker och ofta går det inte jobba alls. 

- Man får leta efter områden att vara på, det är inte alltid marken bär. Maskinerna sjunker och man får välja körskador, säger skogsmaskinföraren Stefan Paulsson från Vetlanda.

- Vad gör ni för att inte sjunka?
- Man får lägga ut ris och köra på det så länge det håller och annars får man leta efter nya ställen att köra på, säger han.
Stefan Paulsson har precis avslutat sitt skift i flismaskinen i Mullsjöskogarna där han jobbat ett par veckor. Nu får han och hans kollegor köra någon annanstans, för här sjunker bara maskinerna ner i marken.

Marken som långa sår
Maskinerna klarar sig ganska bra, men marken är helt uppriven med långa sår efter sjunkande däck.
- Det är efter allt regnande som hållit på i hela hösten. Det enda som hjälper nu är kallt väder så det fryser i markerna, säger han.

Som tjällossning, fast på hösten
Stefan Paulsson säger att det främst brukar bara blött vid tjällossningen på våren, inte alls så här på hösten. Så här blött var det länge sedan det var...
 - På måndag vet jag inte ens var jag ska vara någonstans, vi får leta, man får flytta mycket och ofta, säger Stefan Paulsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".