1 av 2
Leif Andersson (C), skolpolitiker i Tranås, vill inte vara med och betala. Foto: Dan Segerson / Sveriges Radio
2 av 2
Landstingsråd Rune Backlund (C), orolig för naturbruksgymnasiernas framtid. Foto: Dan Segerson / Sveriges Radio
landstingsrådet Rune Backlund (C):

"Naturbruksgymnasier hotade"

Oro för naturbruksgymnasiers framtid i länet
2:02 min

Framtiden för naturbruksgymnasierna i Jönköpings län, kan vara hotad. Det menar landstingsrådet Rune Backlund (C). Orsaken är att en av länets 13 kommuner trilskas.

- Risken finns att den grundläggande finansieringen faller sönder och då blir det svårt för oss som huvudman att driva det här vidare, säger Rune Backlund, landstingsråd.

Kommunerna betalar
Landstinget är huvudman för länets båda naturbruksgymnasier, Tenhult och Segerstad. Men det är kommunerna som finansierar utbildningarna.
Nu har landstinget tagit fram ett nytt avtal som innebär att kommunerna ska betala per elev men också betala en fast summa per år. Detta har Tranås kommun protesterat mot. Leif Andersson (C) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Tranås vill ha en annan lösning.

Tranås vill ha elevpeng
- Helst hade vi velat haft en modell där man har avgift per elev. Nu betalar vi en fast avgift och då är vi i det läget att många elever väljer Östergötland istället och då påverkar den fasta avgiften oss väldigt mycket, när vi har få elever som väljer Jönköpings län, säger Leif Andersson.

Fast avgift för fasta kostnader
Men naturbruksutbildningar är dyra, skolorna måste investera i djur och stora maskiner. Bara en rörlig avgift, baserad på hur många elever man har, skapar en allt för osäker ekonomi menar Rune Backlund. Han vill nu att Tranås skriver på annars är risken stor att fler kommuner hoppar av.
- Risken är att när någon hoppar av så är det fler som för samma resonemang och då hamnar vi kanske i den situationen att vi inte kan säkra driften för två skolor i länet, säger Rune Backlund (C).

Senare i höst ska Tranås kommun träffa ansvariga på landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".