Professor Quennerstedt från en målning av Anders Zorn.
Iskalla smålänningar

A W Quennerstedt drömde om Jan Mayen

Iskall smålänning 2 - A W Quennerstedt
4:39 min

Kyrkoherdesonen August Quennerstedt i Rydaholm blev zoolog och besökte de norra polartrakterna två gånger i sitt forskningsarbete. Bland annat kom han till vattnen kring den poetiska ön Jan Mayen. Men iland på denna ö kom Quennerstedt aldrig.

August Wilhelm Quennerstedt hörde till dom många ynglingar som i början av 1800-talet var inspirerad av Linné och hans forskning. Detta intresse förde honom tidigt till Lund som skulle bli hans hemstad livet ut, i nästan 70 år. Men Quennerstedt glömde aldrig sitt småländska ursprung och bland annat anlade han trädgården runt sitt hus i universitetsstaden på ett sätt som skulle minna honom om barndomens Rydaholm.

Quennerstedt växte upp i prästgården i Rydaholm där fadern Nils Johan Quennerstedt var kyrkoherde. Senare flyttade familjen till en numera avskaffad församling i närheten som hette Kvenneberga.

Prästhemmet var nästan bokstavstroget religiöst och uppväxten präglade Quennerstedt livet ut. Den unge August tog studenten i Växjö 1856 och flyttade sedan till Lund där dåvarande Zoologiska museet var hans studiekammare. 21 år gammal, 1858, rekommenderas han av sin professor som deltagare på doktor Otto Torells expedition till det vilda Spetsbergen. Detta var den första svenska polarexpeditionen.

Quennerstedt återvände till polartrakterna några år senare eftersom han hade ett särskilt intresse för ön Jan Mayen mellan Island och Grönland. Med hjälp av sin gamle chef Otto Torell fick han plats som passagerare på ett sälfångstfartyg som skulle ut på jakt i närheten av den outforskade polarön med sina höga vilda berg. Men Quennerstedt kom aldrig i land på sina drömmars Jan Mayen, skepparen prioriterade sälfångsten och smålänningen fick nöja sig med att betrakta sin ö på avstånd.

Efter denna färd återvände inte Quennerstedt till polartrakterna utan satsade på en vetenskaplig karriär i Lund där han så småningom blev professor i zoologi och även rektor för hela universitetet under en period

Han gifte sig med professorsdottern Lilly Ekelund vars far ägde stora markområden i Lund. 1875 flyttade dom in i en magnifik villa ritad av den store lundaarkitekten Helgo Zettervall. Märkligt nog saknade dock villan alla moderna bekvämligheter och makarna Quennerstedt levde ett spartanskt liv. Efter 14 år föddes en dotter i äktenskapet som döptes till Blenda. Hon var dock klen och sjuklig. I trädgården byggdes en småländsk torpstuga som lekstuga för Blenda.

Som pensionär utvecklade Quennerstedt sitt stora intresse för kung Karl XII och den karolinska tiden. Bl a utgav han "Karolinska krigares dagböcker" som var en hel serie böcker.

År 1926 avled August Wilhelm Quennerstedt, 89 år gammal. Hans hustru Lilly levde i ytterligare tio år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".