Michael Jonsson. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio
Lasso

"Känns väldigt orättvist"

Företagaren: ”Över 200.000 mer om året"
6:00 min

Från och med imorgon blir elen betydligt dyrare för företagarna och villaägarna i Anderstorp, än för desamma i Gislaved ett par kilometer därifrån. För när Sverige delas in i fyra el-områden, gör priset samma sak. Hur mycket du kommer få betala beror helt och hållet på var du bor.

Generellt blir det så att elen blir dyrare här i söder än i norra Sverige. Men det kommer även att få rejäla lokala skillnader här i länet. Den nya krokiga gränsen mellan område tre och fyra kommer nämligen att gå rakt i genom vårt län. För de som bor söder om gränsen kommer det fasta priset på en kilowattimme kosta uppåt 10 öre mer än tidigare.

Bland de stora förlorarna hittar vi företagen söder om gränsen. Däribland AD-plast i Anderstorp där Michael Jonsson är VD.

– Naturligtvis påverkar det här oss negativt, säger han

Vad har ni för elkostnader nu?

– Ungefär 250.000-270.000 i månaden. Så tittar man lite snabbt över det här så är det ungefär en månadsräkning till som ska in i kalkylen.

Vad tycker du om det när dina kollegor i exempelvis Gislaved inte kommer ha den höjningen?

– Det är klart det blir väldigt orättvist, så kanske hade man önskat att fabriken legat i Gislaved istället för det skiljer bara fem kilometer, knappt det, säger Michael Jonsson.

För AD-plast i Anderstorp, som hamnar söder om den nya gränsen, innebär de nya elpriserna minst sagt en saftig höjning. Hade företaget haft sin fabrik bara några kilometer västerut hade det varit annorlunda. I Gislaved hamnar man i ett betydligt billigare el-område. Och såhär kommer det att se ut tvärs över länet nu när den nya, lite spretiga gränsen börjar gälla.

Självklart är det här något som även kommer att berör villaägarnas el-kostnader. För en vanlig villa som snittar 20 000 kilowattimmar kan elräkningen få en rejäl skjuts, det säger Jakob Eliasson som är energipolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund.

– På ett år betyder det kanske två tusen kronor för en villaägare som värmer sin villa med el.

Om man bor norr om gränsen då?

– Då kommer det vara ungefär som det varit hittills.

Men hur blev det såhär nu? Bakgrunden hittar vi i elnätets utbyggnad. Det förklarar Lennart Lindberg som varit informationschef på Jönköpings energi i 36 år och som trots pensionen fortsätter att följa frågan med stort intresse.

– Man har valt att dela upp Sverige i fyra områden beroende på överföringsförmågan i det ledningsnät som finns, begränsningarna följer den tekniska gränserna. Vi har ju ett ledningsnät från norr till söder och på vissa ställen är det för klent helt enkelt.

Att priserna skiljer så mycket i de olika områdena har att göra med hur mycket el man tillverkar respektive gör åt i området. Och i det södra området, som Anderstorp hamnar i, gör man helt enkelt åt väldigt mycket men tillverkar lite. Därför blir det dyrare förklarar Lennart Lindberg.

Men de nya priserna är inte huggna i sten. Tanken är att marknaden ska driva på lustan att bygga ut elnätet och på så vis jämna ut priserna. Men det kan ta tid.  

– Jag får nog inte vara med, men om en 25 år har vi kanske löst det, säger Lennart Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".