Anci Magnusson och Marcus Eskdahl på Socialdemokraternas presskonferens om Landstingsbudgeten för 2012. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
landstinget

Gratis sjukvård till fler i S-förslag

S föreslår gratis sjukvård för fler
2:05 min

Slopa avgifterna till distriktssköterskor och sjuksköterskemottagningar, höj åldern för avgiftsfria besök, och inför en läkarpool i länet. Det är några av S-förslagen i skuggbudgeten.

-Vi kan se att väldigt många fler besök sker hos läkare. Det är väldigt ofta de som är kroniskt sjuka och som också är i behov av många besök hos sjuksköterska, säger Anci Magnusson som är socialdemokratiskt landstingsråd:

- Genom att göra det avgiftsfritt, så hoppas vi att vi styr vården till rätt nivå och vi möter också dem som har stora behov av vården, säger Anci Magnusson socialdemokratiskt landstingsråd.

Gratis sjukvård upp till 25 år
- Dessutom tycker vi att de som är under 25 år ska få avgiftsfritt i vården. För vi har sett i Örebro läns landsting att det fungerar väl. Det är när våra ungdomar går in i sin studietid eller får första jobbet med låg ingångslön. Då prioriterar ungdomar bort att ta hand om sin hälsa.

Vill inte privatisera vården
Nyligen presenterade alliansen sin budget för Landstinget för 2012, där man bland annat vill spara 0.5 procent rakt över hela verksamheten vilket motsvarar 45 miljoner kronor. Idag presenterade socialdemokraterna sin skuggbudget och där man inte har någon kommentar till alliansens besparingar. Det man definitivt är emot är förslaget på privatiseringen av specialistsjukvården.
-Jag ser att det mycket handlar om pengar istället för länsbornas hälsa, säger Anci Magnusson (S).

Mer öppet på vårdcentralen
Däremot har man en rad andra förslag på hur vården ska kunna utvecklas och förbättras. Bland annat vill man ha utökade öppettider på vårdcentralerna som är mer anpassade efter patienternas behov, sms-påminnelser likt folktandvården när det gäller bokade tider inom vården.

Vill ha läkarpool, inte hyrläkare
De vill också se mer resurser till psykiatrin med fler utbildningsplatser när det gäller psykologer. Dessutom vill Socialdemokraterna komma till rätta med de skenande hyrläkarkostnaderna som i år ser ut att hamna på runt 100 miljoner kronor.
-Vi vill införa en slags läkarpool, istället för att använda hyrläkare som kostar väldigt mycket pengar, säger socialdemokraterna.

Förslagen kostar miljoner
De slopade avgifterna innebär en utebliven intäkt på drygt 14 miljoner kronor.
-Vi har en stark ekonomi i vårt landsting och våra förslag är fullt finansierade. Det behövs ingen skattehöjning, säger Anci Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".