Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sävsjö

Tåg stoppades, barn lekte på banvall

Tåget fick stanna. Barn lekte på vallen.
2:32 min
1 av 3
Familjen Ivana, Sofia och Casper Kaszuba är oroliga sen fem-åriga Sofia kommit ut på banvallen och lekt i helgen. Foto: Rebecka Montelius
2 av 3
Stefan Gustafsson kommunalråd i Sävsjö hoppas på fler invånare. Foto Dan Segerson/Sveriges Radio.
3 av 3
Bengt Hultin i Värnamo är expert på järnvägssäkerhet, och anlitas av Statens Haverikommission, när det har skett olyckor. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio

Flera småbarn i Sävsjö höll på att bli påkörda efter att ha tagit sig upp och lekt på järnvägen. De boende reagerar nu på att det saknas stängsel.

I helgen var små barn nära att bli påkörda av tåget i Sävsjö. Barnen lekte på banvallen. Lokföraren på ett regionaltåg stannade och sa till barnen. 

Nu vill de som bor i området att kommunen sätter upp stängsel, eftersom det saknas  

Ofta barn på banvallen
Casper Kaszubas syster Sofia som är fem år var en av dom som lekte i närheten av spåren tillsammans med flera andra barn:
-Min syster lekte med andra barn. Det finns inga staket. Det borde sättas upp staket där. Det är ofta man ser barn på banvallen där. Vi är rädda att det händer något, berättar Casper Kaszuba.

Många är oroliga 
Flera som bor på Nyhemsgatan är skakade efter helgens händelse, då flera barn i femårsåldern lekte på banvallen. Lokföraren av ett regionaltåg fick stanna och polisen kom dit. Trots att spåren ligger bara ett tiotal meter ifrån husen så ligger spåren i princip fria att beträda.

Flera grannar berättar att dom är oroliga.

Kräver kommunen sätter upp stängsel
En annan granne berättar att maken gick till kommunen direkt på morgonen idag för att kräva att de gör något för att höja säkerheten vid spåren.

Kommunens ansvar?
Men kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD), menar att det inte är kommunens ansvar.

Frågan är inte helt enkel. På trafikverket, säger de, att det inte är deras ansvar heller. De har bara ansvar när det gäller boskapsdjurs säkerhet. När det gäller stängsel för människor, så är det kommunens ansvar att se till att det är stängslat. Detta enligt en lag från 1945.

- Behövs det stängsel för allmänheten så är det kommunens ansvar i samråd med berörda dvvs trafikverket, säger Bengt Hultin i Värnamo. Han är expert på järnvägssäkerhet och anlitas av Statens Haverikommission, när det har skett olyckor.

Lovar att barnen inte ska komma i kläm
Men oavsett vem som har rätt, lovar Stefan Gustafsson, att han ska se till att problemet blir löst:
- Vi ska reda ut det här med trafikverket så inte barnen kommer i kläm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".