1 av 2
Ann-Mari Nilsson (C) kommunalråd är förvånad över den dåliga kontrollen. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköping

Gratis p-skiva till kommunanställda

”För att vi ska kunna göra vårt jobb bra”
1:49 min

Varje år delas runt 100 parkeringsskivor ut gratis till Jönköpings kommunanställda. Detta trots att många inte kör en enda mil i tjänsten, visar P4 Jönköpings granskning.

– Ska man ha möjlighet till en parkering så ska det vara kopplat till resor i tjänsten, säger Ann-Mari Nilsson, centerpartistiskt kommunalråd.

Att hitta parkeringsplats i Jönköping tycker många är svårt ibland och samtidigt kämpar kommunen med att få fler att ta cykeln eller bussen inte minst av miljöskäl. Samtidigt ger man sina egna anställda generösa parkeringsförmåner. Varje år delas ett 100-tal p-skivor ut till kommunanställda. Helt gratis. Samma p-skivor som man säljer till kommuninvånarna, för 3 000 kronor om året.

Kan användas på fritiden
Det innebär att kommunen delar ut p-skivor värda 300 000 kronor till sina egna anställda varje år. P-skivor som de anställda ska ha när de kör i tjänsten, men som de också kan parkera gratis med på kvällar och helger med sin egen bil. Men Daniel Håkansson, avdelningschef på tekniska kontoret försvarar hanteringen.

– Vi har haft det för att vi ska kunna fullfölja vårt arbete, säger Daniel Håkansson.

Inga kontroller
Skivorna ska alltså användas i tjänsten, heter det, men när vi kontrollerar de nära 100 personer som kvitterat ut en p-skiva i år, visar det sig att var fjärde inte redovisat en enda mil i tjänsten. Ytterligare 12 har kört under 50 mil senaste året. När vi begär ut rutinerna och reglerna kring utdelningen av p-skivorna, så får vi ingenting. För det finns inget. Ingen kontrollerar att p-skivorna används rätt eller kommer på avvägar.

– Vi har inga rutiner för kontroll efter att vi delat ut p-skivorna, säger Daniel Håkansson på tekniska kontoret.

Borde ni ha koll på om de används rätt?

– Nej.

Inlett översyn
Efter P4 Jönköpings granskning har nu kommunen inlett en översyn, säger kommunalrådet Ann-Marie Nilsson.

– Vi tittar på hur detta ska vara utformat.

Hur har det kunnat vara så här i många år? Vilken kontroll har ni på er verksamhet i kommunen?

– Vår verksamhet består ju av så oändligt många delar, det viktiga är att vi nu åtgärdar det när det uppmärksammas, säger kommunalråd Ann-Mari Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".