Arkivbild, foto Hasse Holmberg/Scanpix.
Småland

Öppnar för mer konstgödsel i skogen

"Man borde kunna lätta på reglerna"
2:03 min

Det väntas bli vanligare med konstgödsel i de småländska skogarna framöver. Forskare ser över om det går att gödsla mer utan att miljön far illa.

Att gödsla med kväve för att få träden att växa snabbare har blivit allt mer populärt hos skogsbolagen i Norrland och Svealand senaste åren. Här i Småland har det än så länge bara skett i liten skala.

Välkomnar friare regler
Men ett friare regelverk vore en välkommen förändring menar Göran Örlander som är skogsvårdsansvarig på Södra Skogsägarna.

-Vi har tyckt att man borde kunna lätta på reglerna en del, för de miljöfaror som naturligtvis finns med kvävegödsel kanske inte är så stora som man har trott, säger Göran Örlander 

Ser över miljöeffekterna
En av orsakerna till den blygsamma omfattningen av konstgödsel i södra Sverige är att Skogsstyrelsen avrått från den i stora delar av Småland - och på andra ställen inte tillåtit det på samma villlkor som i norra Sverige.

Men trycket från skogsägare och skogsbolag att få ut mer av sin skog gör att forskare nu ser över miljöeffekterna av gödslingen och Skogsstyrelsens allmänna råd väntas bli mer tillåtande framöver.

Pekar på riskerna
Utvecklingen följs med intresse både från skogsägare och miljövänner som ser en risk för att den biologiska mångfalden hotas. En del länsstyrelser pekar också på riskerna med en okontrollerad gödsling.

-Vi skulle få mindre blåbärsris och mindre svamp att plocka. Det skulle bli mindre trevligt att gå i skogarna. Och blir det en storskalig verksamhet är det större risk att det blir missar och att gödslet hamnar i sjöar och vattendrag, menar Tommy Ek som är skogsekolog på länsstyrelsen i Östergötland

En del länsstyrelser pekar också på riskerna för att kväve och fosfor når ut i vattendrag med övergödningsproblemen där - liksom att naturmiljön påverkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".