Foto:Pablo Dalence

Rekordpriser på skrot

Mycket att göra hos skrothandlarna i länet. Priset är skyhögt och bönder och företag och bönder gör allt för att leta upp och sälja gammalt skrot som blivit liggande.

Priserna på skrot har i år nått rekordnivåer och för skrothandlare är det bråda dagar. Tidigare fick man aldrig över 1 krona per kilo för järnsskrot idag får man nästan 1,50.

Orsaken till prisuppgången på skrot är framförallt den enorma tillväxten i Kina, där det byggs som aldrig förr. Järn från gamla uttjänta maskiner smälts ner och blir bl.a. ameringsjärn till byggen i Kina.

Att man får bra betalt för skroten märks också bland bönder och företagare, som börjat sälja ut allt som tidigare bara legat och skräpat.
För många företag är det dock problematiskt med den extremt höga efterfrågan på råvaror, vissa företag har problem med att få tag i ämnen till deras produkter.

Men hos skrothandlarna är det glada miner även om konkurrensen har ökat betydligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".