Få ställs till svar för felbehandling

Varje år kommer in 3000 anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Men det är bara var tionde som leder till att någon ställs till svars. När Veronica Oswaldssons treårige son Emil dog i cancer anmälde hon två läkare i Lund för felbehandling. Hon fick rätt i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och läkarna fick kritik men ingen påföljd.

Veronica Oswaldsson från Lenhovda vill ha upprättelse efter att hennes son Emil felbehandlats under sin cancersjukdom men varken Socialstyrelsen, HSAN eller patientskadenämnden ger läkarna någon påföljd.

Varje år kommer det in 3000 anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Men det är bara runt 10 procent som leder till att vårdpersonal fälls. Det uppmärksammande Sveriges Radio Kronoberg under förra veckan.

När Emil var två år upptäcktes en tumör i hans ena njure. Efter operation i Lund fick han en relativt mild form av cellgiftsbehandling. Men cancern spred sig till mjälten och levern och av en slump fick Veronica veta att Emil blivit felbehandlad i flera månader. Två läkare hade skrivit under ett papper på att han redan från början skulle haft en mer aggressiv cellgiftsbehandling. Men papperet hade satts in i en pärm och glömts bort:

En starkare behandling sattes nu in men hjälpte inte, och Emil dog tre år gammal i augusti 1999. Sjukhuset i Lund anmälde fallet till Socialstyrelsen enligt Lex Maria, och Veronica Oswaldsson anmälde det till HSAN. Båda instanserna ger läkarna kritik men ingen av dem får någon varning. De tycker att det räcker att rutinerna ses över.

Men det räcker inte för Veronica:

- Det är svårt att gå vidare, det hade känts bättre om läkarna hade fått ett straff, säger hon.

Jönköpings län ligger bland de län som har minst antal anmälningar per invånare. Förra året fick Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd in 64 anmälningar från länet, vilket är mindre än två anmälningar per 10 tusen invånare. Av dessa ledde 11 procent till ett fällande utslag, vilket är knappt över riksgenomsnittet.

Anna Johansson, Sveriges Radio Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista