Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gnosjö

Villatomter reas för en krona styck

Publicerat onsdag 2 november 2011 kl 12.51
Gnosjö rear villatomter för EN krona
1:51 min
1 av 3
-Vi vill det ska byggas mer i Gnosjö och har färdig mark som bara väntar, säger kommunstyrelsens ordförande, Moderaten Arne Ottosson. Här på Vinkåsens bostadsområde. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
2 av 3
T o m gatskyltarna är uppe på Vinkåsens bostadsområde i Gnosjö, men trots att området varit klart i ett år så har inte en enda tomt sålts. Trots att köparna får välja fritt hur stor tomt de vill köpa av kommunen. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
3 av 3

I Gnosjö reas över 50 villatomter för EN krona. Samtidigt finns ett färdigt bostadsområde, Vinkåsen, som sen ett år väntar på sin första tomtköpare. Där väljer kunden tomtstorlek och inte kommunen.

Det kan bli dyrare för den som vill köpa tomt i Jönköpings kommun framöver hörde vi i nyheterna i morse. (Se länk i höger kant.) Att tomtpriserna i Jönköping närmar sig miljonen på de populäraste platserna.

Rea på villatomter i gnosjö
I motsats till Jönköping så reas nu över 50 färdiga tomter i den lilla kommunen Gnosjö för 1 krona. Tomterna finns utspridda över hela kommunen
-Tomterna vi rear är lite svårsålda, och finns utspridda över hela kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande, moderaten Arne Ottosson i Gnosjö.

Byggs fem hus om året
-Tyvärr är det lika dyrt att bygga i Gnosjö som i Jönköping eller Värnamo, men du får inte lika bra betalt om du försöker sälja ett hus i Gnosjö efter något år, konstaterar Arne Ottosson.
Ungefär fem bostadshus byggs om året i kommunen. Men förra året var det bara 3. De flesta bygger på landet på egen mark. I år verkar det bli sex hus som byggs. Alal ute på landet.

Byggs för lite
-Det byggs alldeles för lite, utbrister Arne Ottosson. Vi vill att Gnosjö ska växa och frodas. Vi vill att folk ska bygga och bo i Gnosjö.
Trots att kommunen redan har över 100 lediga tomter så har gjorts en satsning på ett nytt bostadsområde, Vinkåsen, som stått klart ett år men inte en enda har hittills velat köpa tomt.

Allt för kunden
Trots att kommunen här lockar med tomtstorlek efter kundens önskemål. Och med närheten till friluftsområdet Töllstorp.
-Här blir nog ca 25 tomter, men vi vet inte riktigt för här kan kunden bestämma hur stor tomt de vill söka. Och sen görs avstyckningen efter önskemål, berättar Arne Ottosson, om  kommunens nya grepp för att locka fler att bygga.

Grävt ner miljoner i mark ingen använder - än
Det nya bostadsområdet Vinkåsen står alltså med färdig kommunal tomtmark (ca 25 hus) sen ett år tillbaks men där det inte har byggts ett enda hus. Varför då satsa på att göra i ordning mer tomtmark? Gräva ner miljoner när inget byggs…
-Som kommun måste vi ha en bostadsreserv för framtiden. Det har tagit längre tid än vi trodde att sälja tomter på Vinkåsen, men vi planerar för framtiden.
-Det är väl alltid lite drygt innan den förste bygger, men vi tror att det kommer att släppa.

Det finns lediga tomter i alla Gnosjö kommuns tätorter
Utav ca 130 tomter så säljer kommunen 58 av sina tomter för en krona styck.
Tätort            Tomter för EN krona        
Gnosjö            12 reas av ca 55
Hillerstorp       1 reas av 18
Kulltorp           Alla 5 till reapris
Marieholm       Alla 11 till reapris
Marås,            Alla 6 till reapris
Nissafors        Alla 18 till reapris
Åsenhöga       Alla 5 till reapris
Österskog       10 till ordinarie pris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".