EU-Parlamentarikern och socialdemokraten Göran Färm. Foto: Tobias Lundgren/SCANPIX
Huskvarna

Oron befogad för ekonomiska krisen

EU-politikern (S): ”Oron är befogad”
1:33 min

Det är en befogad oro som många känner i den ekonomiska krisen. Det säger EU-parlementarikern och socialdemokraten Göran Färm (S), som kommer till Huskvarna ikväll.

Igår föll börserna runt om i världen när det blev känt att Grekland ska folkomrösta om det nya krispaketet. Ett besked som överraskade alla.
Ikväll kommer EU-parlamentarikern och socialdemokraten Göran Färm till Huskvarna för att tala om läget i Europa. Och krisen kommer att påverka även oss i Sverige.

Påverkar svensk ekonomi
-Om krisen fortsätter på ett sånt sätt att vi får en ny lågkonjunktur, ingen vågar något, osv. Ja då kommer det att påverka även svensk industri och svensk ekonomi. Det är nog helt klart. Vi är i hög grad påverkade. Därför viktigt att vi också är med och försöker påverka, säger Göran Färm.
-Vi står starka på många sätt, men alltså en viss oro här också. Därför att den uppgång som vi såg tecken till för ett halvår och ett år sen har ju knäckts lite av det här som nu är på gång.

Befogad oro
- Så även i Sverige ser det ut som att tillväxten och möjligheten att pressa ned arbetslösheten får problem.
-Så nog finns det anledning till oro.
Just den här oron kommer alltså Göran Färm att prata om ikväll i Huskvarna. Men han hoppas att man redan nu, efter uppgörelsen om mer hjälp till Grekland, är på väg i rätt riktning i den ekonomiska krisen.

Saknas delar i hjälppaketet till Grekland
- Den innebär att man skriver av en del av de grekiska skulderna och är helt nödvändigt. Grekland kommer inte att kunna betala det skuldbrev som de har. Det innebär också att de banker stöttas som lånat ut pengar till Grekland.
-Sen finns det en stor brist, tycker jag. De har inte bestämt något om hur Grekland ska få fart på tillväxten och jobben igen. Annars förlängs krisen, säger EU-parlamentarikern och socialdemokraten Göran Färm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".