1 av 3
Personalen på Kulturhuset Spira fick idag göra realistiska livräddande övningar på dockan med mänskliga egenskaper. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
2 av 3
Den datorstyrda övningsdockan, som kostar runt en halv miljon kronor, används i vanliga fall bara på sjukhusen i länet. Dockan som heter SimMan är fullskalig, och så nära en levande människa man kan komma. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
3 av 3
Kerstin Heikenström är chef för publikservicen på Spira. Här testar hon hjärtstartaren. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
Lasso

Pratande docka räddar liv

"Verklig" docka räddar liv
1:48 min

En väldigt avancerad datorstyrd docka som både ser ut och reagerar som en riktig människa. Den användes idag när personalen på Spira fick lära sig Hjärt- och Lungräddning och att använda hjärtstartare.

Med ny teknik kan man göra fantastiska saker. Den väldigt avancerade datorstyrda dockan både ser ut och reagerar som en riktig människa, den kan till och med kräkas!
Den kan man öva hjärt- och lungräddning på och hur man använder en hjärtstartare.
Den här övningsdockan "SimMan" används i vanliga fall bara inom sjukvården, för den är förstås väldigt dyr, men idag fick personalen på Kulturhuset Spira öva livräddning på den.

Tränar för akuthjälp
Defibrillatorer eller så kallade hjärtstartare har blivit en allt vanligare syn ute i samhället. Idag finns de i flera av länets större butiker och arenor. När nu Kulturhuset Spira inom kort slår upp sina portar kommer det att finnas en hjärtstartare i receptionen. Idag fick personalen, som kommer att ha kontakt med besökarna, chansen att prova på hur man använder den och hur man ska agera vid en akut hjälpinsats.

Dockan kostar en halv miljon
Erik Samuelsson är sjuksköterska och den som utbildar främst Landstingets personal på den datorstyrda övningsdockan, som kostar runt en halv miljon kronor, och i vanliga fall bara används på sjukhusen i länet. Dockan som heter SimMan är fullskalig, och så nära en levande människa man kan komma, menar Erik,

Dockan svettas, andas och kräks
-Han kan svettas, har puls, andas, blinkar, kan prata, det går att kommunicera via mikrofoner till dockan, berättar utbildaren Erik Samuelsson:
-Dockan gör att det blir mycket mer levande när det övas. Vi ser efter någon minut hur de som övar inte ser dockan/simulatorn utan en person.
Han vill nu att dockan ska användas på fler utbildningar efter premiären för Spiras personal.

Vågar mer i verkligheten
Även om det är svårt att veta hur man reagerar och agerar i en verklig situation med en person som exempelvis fått ett hjärtstopp så menar utbildaren Erik Samuelsson att den här typen av övningar hjälper många att våga ingripa.
-Det förbättrar överlevnadschansen med 90 procent för den drabbade att någon bara våga göra något. Och det tror jag de vågar som fått träna på dockan.

Glömde att det var en docka
Nästa fredag, den 11 i 11  invigs kulturhuset Spira i Jönköping där tusentals människor varje vecka kommer att ta del av kulturutbudet.
För personalen innebär det nu också att man måste vara beredda på att ingripa vid olika akuta olyckor som hjärtstopp, för sådant kan ju hända när som helst.
En av de som fick testa hjärtstartaren på dockan var Kerstin Heikenström, chef för publikservicen.
-Det kändes som att det var på riktigt. Den andades och pratades. Svettades. Kände mig lite chockad efteråt. Det kändes verkligen som att man verkligen har fått öva på riktigt.

Kände dockans hjärtslag
-Man kände ju hjärtslagen. Det kändes verkligen som att det var en levande människa som låg där.
Hon känner sig tryggare nu efter övningen, och tror hon vågar försöka rädda någon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".