1 av 3
Anna Mellergård framför Filmernas hus. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio
2 av 3
Emils snickerboa - på riktigt. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio
3 av 3
Dörren är ny men fönstret är gammalt. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio
Lasso

Barnfilmby - framtiden för Mariannelund

"Vi har nåt och det bygger vi på"
6:08 min

Det är väl få som inte minns scenerna när Emil i Lönneberga flyr pappa Anton in i sin snickarboa i Katthult. Men hur många visste att när han sitter i snickarboa så är det egentligen i en gammal verkstad i Mariannelund?

– Här var scenen från Vimmerby marknad från filmen där Alfred och Lina strövar omkring och Lina vill köpa de där förlovningsringarna.

Anna Mellergård står framför en röd vägg med ett gammalt igenspikat fönster. En gång i tiden var fönstret öppet och drängen Alfred och pigan Lina stod här och kikade på förlovningsringar.

Vad många inte vet är att ringspanarscenen på Vimmerby marknad inte spelades in i Vimmerby. Nej, det här igenspikade fönstret finns på en vägg i Mariannelund.

Samma sak gäller för många andra av platserna i Emilfilmerna. Inomhusscenerna i Katthult spelades in i Mariannelunds folkhögskola och Emils snickerboa, ja den var egentligen en verkstad. 

Men den här bristen på kunskap om hur och framförallt var filmerna gjordes vill Anna Mellergård ändra på. Därför driver hon just nu projektet Barnfilmbyn, en satsning där man hoppas kunna sätta Mariannelund på filmkartan. En stor del i det här är vad som kommer att bli Filmernas hus.

– Vi räknar med att öppna 2013 men redan nästa sommar kan man komma in här. Det kommer då vara en utställning om projektet och så kommer det ges guidade turer, säger Anna Mellegård. 

Filmernas hus kommer att bli navet i Barnfilmbyn. Här är tanken att du ska kunna möta Emilfilmerna på ett helt nytt sätt med mycket fokus på inspelningsarbetet, alltså hur man faktiskt gjorde filmerna. Sen tänker man sig även en riktig barnfilmsfestival där film inte bara ska ses utan även skapas.

Projektet Barnfilmbyn med allt vad det just nu innebär löper fram till 2013 då filmernas hus ska öppnas med pompa och ståt. Men det slutar inte där.

– Med filmerna som utgångspunkt vill vi jobb vidare med barnfilm som tema. Vi vill skapa ett kunskapscentrum för barnfilm och i förlängningen även produktion.

– Vi har någonting och det använder vi. Vi bygger på det och gör något, något som kan ha betydelse för fler än Mariannelundare. För Sverige och hela vida världen, säger Anna Mellergård och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".