1 av 2
Helena Magnusson, ungdomspastor på Kungsporten i Huskvarna har märkt av att ungdomar är mer liberala i sin syn på alkohol. Foto: Tommy Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Nykterhet

Liberal alkoholsyn oroar i frikyrkan

"Det är en liberalare syn på att dricka"
1:53 min

Tidigare gällde nolltolerans. Men i och med att synen på alkohol i frikyrkan har blivit mer allt mer liberal ökar oron bland nykterhetsförespråkarna. Men det väcker starka reaktioner.

På senare år har det blivit allt mer accepterat att dricka alkohol inom frikyrkan. Samtidigt har flera av medlemmarna ett eget alkoholmissbruk bakom sig, och nu varnar kyrkoföreträdare för att en liberalare alkoholsyn kan leda till återfall.

Främst bland unga
Det är främst den yngre generationen som har blivit mer tillåtande menar Helena Magnusson som är ungdomspastor på Kungsporten i Huskvarna.

-Framför allt bland de som går sista året på gymnasiet och unga vuxna så finns det en mycket liberalare syn på att man kan dricka, och hur man kan dricka alkohol, säger hon.

Skillnad mellan generationerna
Patrik Skogsberg som arbetar på den ekumeniska hjälporganisationen Hela Människan är ofta ute bland församlingar och föreläser om alkoholfrågor. Han har sett en tydlig tendens mot ett mer tillåtande klimat när det gäller användandet av alkohol bland frikyrkomedlemmar.

-I den äldre generationen, över 60 år är det en självklarhet att man inte dricker. I generationen under 30 år är det vädligt blandad. Individualismen har trängt in i kyrkan och var och en får bygga sin egen livsstil - vissa är helnyktra och andra väljer att dricka. Men det är i gruppen 30 till 60 år som jag skulle vilja säga att de största alkoholproblemen finns, menar Patrik Skogsberg.

Risk för återfall
Enligt Börje Carlsson på Hela Människan finns det en risk med att fler dricker alkohol inom frikyrkan.

-Dricks det mer alkohol så kommer alkoholskador. Kyrkan har ju alltid varit en plats där människor med tidigare problem har kunnat känna trygghet, och har vi före detta missbrukare i en miljö där det blir mer alkohol så ökar risken för att de ska få återfall, säger Börje Carlsson.

Menar du att enda sättet att ha ett sunt förhållande till alkolol är att avstå helt och hållet?

-Ja, vi på Hela Människan rekommenderar att man ska var nykter och leva ett liv så att man inte utsätter någon annan för frestelse att återfalla i missbruk.

Upprörda reaktioner
Flera frikyrkoförsamlingar har reagerat på utvecklingen.
Paul Waern är föreståndare för Mullsjö pingstförsamling. Han tillhör dem som tycker att utvecklingen går åt fel håll:
-Det är synd. För mig är detta inte en fråga om någon oskriven lag, utan det handlar om omsorg om dem som är svaga. Det betyder att vår omsorg om de som är svaga sjunker.

Många far illa av alkohol
-Jag anser att det borde inte vara liberalt någonstans. Ingen behövde dricka för det är så många som far illa av det, säger Anita Gustafsson, medlem i Pingstkyrkan i Mullsjö.

Zeth Arvidsson, också han från Mullsjö, är medlem i missionsförsamlingen där. Han har under fyrtio år arbetat på olika sätt med människor som har alkohol- och drogproblem. Han anser att fler borde vara solidariska med de som har alkoholproblem.

Gråtit ut sin förtvivlan över alkohol i kyrkan
-Jag menar att det är katastrofalt för det den alkoholberoende som vill sadla om. Jag har mött alkoholister som har gråtit ut sin förtvivlan för att de hade räknat med att de skulle slippa alkoholen i en frikyrka och har frågat mig: Vad ska jag ta vägen nu för att slippa det här helvetet? säger Zeth Arvidsson medlem i Mullsjö Missionsförsamling.

Stor undersökning av frikyrkofolkets drickande
Tendenserna att det dricks mer alkohol inom frikyrkan får nu den ekumeniska organisationen Hela Människan att reagera. Nu planerar man att göra en stor undersökning där man kartlägger frikykomedlemmars alkoholvanor, berättar projektledaren Börje Carlsson.

Genom åren har attityden gentemot alkoholhaltiga drycker svängt kraftigt bland medlemmar inom frikyrkan. Från att i princip alla levde helnyktert har det skett en uppluckring. Börje Carlsson berättar att undersökningar från 70-talet fram till den senaste som gjordes 2007 visar på en tydlig tendens. Det blir mer vanligt att man dricker alkohol.

Vill bevara kyrkan som alkoholfri zon
 Från Hela Människan ser man detta som ett problem eftersom flera av medlemmarna i frikyrkoförsamlingarna kommer från en bakgrund med missbruksproblem och att risken för återfall då är stor. Med en ny stor undersökning vill man ha ett underlag för att få kyrkorna att ta tag i ämnet på allvar.
Börje Carlsson berättar att de vill bevara kyrkorna som en alkoholfri zon. Inför en ny undersökning har han vissa farhågor kring hur resultatet kommer att bli men hoppas ändå på att trenden har brutits.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".