1 av 7
Vid presskonferensen nu på förmiddagen så presenterades de politiska partiernas företrädare sitt gemensamma förslag till region. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
2 av 7
Mia Frisk(KD). Foto: Kjell Ahlkvist/SR
3 av 7
4 av 7
Ulla Gradéen (S). Foto: Karin Malmsten Sveriges Radio Jönköping
5 av 7
Niclas Palmgren (M). Foto: Karin Malsmten/Sveriges Radio
6 av 7
Anders Wilander (M). Foto: Dan Segerson / SR
7 av 7
Henrik Jansson (M). Foto Cjell Fransson/Sveriges Radio.
regionfrågan

Kompromiss om storregion framöver

Politikerna stolta över kompromiss
1:48 min

Efter nästan ett år av tuffa förhandlingar har nu partierna i länet till slut kommit överens om att öppna för en storregion 2018. Det är en kompromiss.

Men i väntan på det blir ändå första steget att stå på egna ben och göra en region av länets landsting till nästa val.
Att beslutet är en stor kompromiss, är inget som landstingsrådet och Kristdemokraten Mia Frisk hymlar med.
-Det är verkligen en kompromiss där alla har fått ge och ta för att vi ska få största möjliga samstämmighet för hur vi vill utveckla Jönköpings län. Men Mia Frisk är nöjd:
-Visst hade jag hellre sett att vi hade kunnat gå fram direkt och bilda en storregion, men jag är faktiskt nöjd med det vi har kunnat uppnå.

Nästa val väljs regionparlament
Nästa gång du går för att rösta, ja då finns ingen valsedel för landstinget. Istället får du rösta på politiker till ett regionparlament.
För den nya regionen som partierna i länet nu ansöker hos regeringen om att få bilda till 2015, ska ersätta landstinget och regionförbundet. Det ska ha hand om vård, kultur, utbildning, tåg och bussar bland annat i HELA länet.

Tät krutrök
Men om regionen ska gå samman med andra landsting, det har man nu bråkat om länge. Moderater och socialdemokrater ville behålla dagens gränser medans övriga partier ville bilda en större region med några av våra grannar.
Och krutrökten låg fortfarande tät när partierna i dag hade presskonferens och presenterade en stor kompromiss där man skjuter på frågan om hur regionen ska se ut.

M och S förlorarna
På lite längre sikt får moderater och socialdemokrater ses som de stora förlorarna eftersom målet nu är att bilda en större region med framför allt Östergötland och Kalmar till valet 2018

Lättnadens suck
Men trots det är Ulla Gradéen, socialdemokrat från Värnamo, nöjd med överenskommelsen och drar en lättnadens suck. Hon är ordförande för socialdemokraterna i länet.
- Det är skönt att vi ändå kunna komma fram till en kompromiss. Vi känner för Jönköpings län och  utvecklingen för länsborna. Det krävs en kraftfull direktvald arena och det behöver vi till valet 2014.
-Det är inte praktiskt möjligt att bilda en storregion nu för då skulle vi bland annat ha en gemensam skattesats.

Bara förslag, regeringen bestämmer
Nu ska politikernas kompromiss skickas till regeringen. Ingen vet om ansökan godkänns, dels för att partierna är så oeniga men också för regeringens tidigare tydliga signaler att man inte vill ha några nya småregioner.

Kalmar län glada
I Kalmar var det glada miner i dag sedan Jönköpings län nu öppnat för en storregion. Gudrun Brunegård är kristdemokratiskt landstingsråd i Kalmar.
-Det här är ju en helt ny öppning. Det ger en helt ny förhandlingssituation för Kalmar län. (I samarbete med P4 Kalmar)

Kommunerna tycker till
Den parlamentariska gruppen som tagit fram förslaget att sikta på en storregion först 2018 har lyckats göra båda sidor nöjda. De som vill ha en storregion ser det som en vinst som kommer 2018, och de som vill ha en liten region får som de vill de närmaste åren.
Henrik Jansson, moderat kommunalråd i Mullsjö, gläds också över att det till en början blir region av länet. Det tycker han ligger väl i linje med vad Mullsjö kommun sagt i frågan.

- Jag tycker det är ett bra beslut. Vi får börja med att bilda en region av nuvarande Jönköpings län. Sen suger man på frågan och eventuellt går det att utvidga regionen, moderata kommunalrådet Niclas Palmgren är nöjd över beslutet. Fast Gislaved vill ha en liten region.

-En delseger. För det uttrycks ganska tydligt att man från 2015 ska jobba för en regionförstoring, säger Tranås moderata kommunalråd Andres Wilander, som vill ha en storregion.


Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".