1 av 2
Ulrika Wadskog vid LP-stiftelsen har var ute och både föreläst om alkoholfrågan och gjort anonyma undersökningar för att ta reda på hur mycket det dricks. Foto: Tommy Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Lasso

Dricks mer alkohol i frikyrkan

Alkohol i frikyrkan
6:53 min

Alkohol är en fråga som diskuteras i många församlingar. Detta eftersom det dricks mer i frikyrkan.

Och frågan har lyfts i församlingarna i länet. Ulrika Wadskog arbetar med alkoholförebyggande arbete bland ungdomar på LP-verksamheten. Det är pingströrelsens organisation som jobbar med behandling av personer med missbruksproblem. Hon har varit ute bland församlingar i Jönköpings län och hållit föredrag kring alkoholfrågor men även gjort undersökningar bland deltagarna. Resultatet visar att det dricks mer alkoholhaltiga drycker.

Alkoholpolicy finns
De flesta frikyrkoorganisationer har en fastlagd alkoholpolicy där det står vilka regler som gäller när det kommer till att använda alkoholhaltiga drycker inom kyrkans lokaler. Där kan man även läsa uppmaningar till medlemmarna att leva nyktert eller åtminstone ta ställning till var man står i frågan. Oftast är nattvardsvinet också alkoholfritt men för att bli medlem finns inget uttalat krav om att vara helnykterist.

Vet inte om det är problem
Helena Magnusson arbetar som ungdomspastor på Kungsportskyrkan i Huskvarna och hon har dubbla känslor kring ifall det är ett problem eller inte att synen på alkohol blivit mer tillåtande inom frikyrkan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".