Mats Frennvall, samordnare för Krami i Jönköping och Christer Ryman, handläggare Kriminalvården Foto: Signe Oskarsson/Sveriges Radio
Jönköping

Unga kriminella får jobb

Mats Frennvall: ”Även dom som begått grövre brott har fått jobb”
1:48 min

Projektet Krami ska få unga kriminella ut på arbetsmarknaden. Och det tycks fungera. När projektet nu varit igång ett år har 70 procent av ungdomarna har fått jobb.

– Än så länge går det över förväntan, och vi är glada för alla samarbeten vi har med olika arbetsgivare, säger Mats Frennvall, samordnare för Krami i Jönköping.

Krami är ett samarbete mellan socialtjänsten, kriminalvården och arbetsförmedlingen och riktar sig till ungdomar mellan 18 och 29 år. Det är helt frivilligt att delta. Projektet har 30-40 deltagare per år i olika grupper och varje grupp får stöd under sex månader. Målet är att ungdomarna, som har begått allt från ringa misshandel och rattfylla till grova vapenbrott, ska bli självförsörjande.

– Även de som begått tyngre brott har ju fått jobb, så det är kul, säger Mats Frennvall.

Hur ställer sig arbetsgivare till att anställa folk som begått kriminella handlingar?

– Hittills har det varit positivt, det är klart att en och annan har backat men de allra flesta är positiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".