Arkivbild, foto David Westh/Sveriges Radio.
Jönköping

Grönt ljus för arkivhuset

Peter Polland PEAB: ”Vi har inte kunnat hitta felet utan fick göra hela taket”
2:03 min

I mars 2010 invigdes det nybyggda arkivhuset i Jönköping. Idag, ett och ett halvt år senare, kan äntligen personalen konstatera att det slutat läcka in vatten.

– Det handlar om flera miljoner, som det har kostat, säger Peter Polland på byggföretaget Peab.

I mitten på januari 2008 togs det första spadtaget till det nya arkivhuset i Jönköping. Och redan på hösten 2009 när man flyttade in i lokalerna upptäckte man att det läckte in vatten från taket. Sedan dess har det läckt och droppat många gånger - mest i stadsarkivet.

400 liter vatten

I oktober förra året rann vatten in i montrarna utanför arkivet i passagen in mot Stadsbiblioteket där bland annat en mycket gammal och värdefull tapet och flera hattar fick skador. I december rasade 400 liter vatten ner från taket i allmänhetens forskarsal. Efter det valde byggföretaget att göra om hela taket, där man bilat upp betongen och lagt dit ett nytt tätningsskikt och ny betong.

– Vi har inte hittat exakt att vi har kunnat peka på vad som är fel utan det har varit en lång rad brister, därför tog jag beslut om att göra om konstruktionen, säger Peter Polland.

Byggbolaget betalar

Peab har stått för alla arkivhusets omkostnader bland annat när man tvingades ha helgjour för att kontrollera att det inte läckte in och de 14 historiska teckningar som vattenskadades är en försäkringsfråga för byggföretaget och som ännu inte är utredd.

Nu återstår det inte mycket arbete på arkivhuset och i månadsskiftet november/december ska allt slutbesiktigas och sedan incidenten i december har det slutat läcka in vatten men när nyheterna är på besök och gör en rundvandring passar Stadsarkivets chef Åke Karlsson ändå på att titta till taket.

– Det har varit ansträngande för personalen, eftersom vi inte har vetat hur det skulle utvecklas. Men från och med att man bestämde sig för att byta ut taket på Peab så verkar det ha fungerat, säger Åke Karlsson, chef på stadsarkivet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".