Trafikolycka (arkivbild, foto: Stefan Söderström/PrB)

Brandmän tvingas ta polisuppgifter när polisen skär ner

Polisen i länet har nu skurit ned så mycket att man inte längre hinner ut på trafikolyckorna i tid.
Istället tvingas räddningstjänstens brandmän stå och dirigera trafik, inte sällan med onödigt långa köer som följd.

Det här är fel tycker brandman Stefan Granberg i Jönköping, som också är fackets klubbordförande

- Det händer ju att poliserna inte kommer fram i tid, utan att vi får börja med att dirigera trafiken och det är ju inte våran sak egentligen, säger Stefan Granberg.

- Det händer för ofta, det händer i princip vid de flesta trafikolyckorna idag fortsätter han.

I takt med att polisen skurit ned i länet har patrullerna fått allt längre och åka.

Ibland är patrullen på helt fel ställe i länet och man har en körtid på över en halvtimma i bland innan man når fram till olyckan.

Det här gör att det är räddningstjänsten som istället tvingas agera poliser och börja dirigera om trafiken tills polisen kommer fram.

I något fall har polisen haft så mycket att göra och så långt att åka att det dröjt över en timma innan man nått fram.

Det här stör räddningstjänstens olycksarbete, menar Tommy Kruth som är brandmästare i Jönköping.

- Vi får inte koncentrera oss till hundra procent på det som är vår huvudsakliga uppgift, utan vi får avvara minst två man som sköter trafiken medan vi väntar på polisen, säger Kruth.

Att brandmän tvingas rycka in och agera poliser är inget unikt för Jönköpings län. Från flera håll i landet kommer klagomål, säger Janne Gustafsson på räddningsverkets tillsynsavdelning i Karlstad.

- Vi får det här beskrivet från Länsstyrelsernas besök ute hos kommunerna att det i vissa fall kan medföra förseningar och störningar om inte polisen finns på plats, säger Janne Gustafsson.

Räddningstjänsten tvingas prititera livräddnings när man kommer till en olycka. Ofta hinner man inte med att omdirigera trafiken och i väntan på polisen stänger man av vägen helt med onödigt långa köer som följd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".