1 av 2
Eksjö Tingsrätt. Arkivbild/Sveriges Radio
2 av 2
Höglandet

Hämndlysten ex-fru straffas med fängelse

En 53-årig kvinna dömdes till fängelse idag efter att ha tagit omkring 2,5 miljon kronor från sin före detta makes företag.

Det blev stränga straff för den kvinna som lurade sin före detta man i Eksjö på 2,5 miljon kronor. Kvinnan, som är 53 år gammal, dömdes i dag av Eksjö tingsrätt för trolöshet mot huvudman till ett år och nio månaders fängelse.

Förde även över till en släkting

Hon ska även betala tillbaka hela summan hon lade beslag på i skadestånd. Kvinnan ska ha fört över pengarna från mannens företag till ett eget konto och till ett konto som tillhörde en släktings företag. Hennes egen förklaring är att hon ville hämnas på mannen. Hon var bitter på hur hon hade haft det i äktenskapet.

Kvinnan, som idag har flyttat från kommunen, kom till Eksjö i mitten av 90-talet. Hon gifte sig med företagaren. 2005 tog äktenskapet slut - de skilde sig. Men hon fortsatte jobba i företaget, med ansvar för ekonomin.

Låtsades betala leverantörer

Men 2009 hände något. Med hjälp av vilseledande bokföring lyckades kvinnan föra över pengar från företagets konton till sina egna. Totalt lurade hon företaget på 2,5 miljon kronor. Hon gjorde överföringarna via internet och bokförde det hela som en utbetalning till någonting, vanligtvis en leverantör.

Eksjö tingsrätt anser i sin dom att brottet är grovt och att man inte kan döma till något annat än ett långt fängelsestraff.

Lever på socialbidrag idag

Minimistraffet för grov trolöshet mot huvudman är sex månaders fängelse, men den 53-åriga kvinnan döms alltså till ett år och nio månaders fängelse. Bland annat för att brottet pågick under lång tid och avsåg ett högt belopp.

Idag lever kvinnan på socialbidrag och har skulder hos kronofogden på cirka 400 000kr.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".