Arnold Carlzon (KD) och Helena Ruderfors (C) i omsorgsnämnden fick ta emot över 2000 namnunderskrifter. Foto: Rebecka Wållgren/Sveriges Radio
Värnamo

Över 2000 protesterar mot vårdflytt

Anhörig: ”Det finns inget bättre ställe"
1:55 min

Det har blåst upp till strid om vården för de som befinner sig i livets slutskede i Värnamo. Idag får de vård på gästhemmet Svalan, men det finns planer på att flytta verksamheten för att effektivisera.

Många är kritiska mot planerna på att flytta den palliativa vården. Tidigare idag lämnade den socialdemokratiska oppositionen in en namninsamling med över 2000 underskrifter i protest mot förslaget.

n av de som skrivit under är Ann-Charlotte Pettersson, vars pappa tillbringade sin sista tid på gästhemmet Svalan.
– Ett bättre ställe kan man inte vara på, Svalan är ju byggt just för det här ändamålet.

Vill effektivisera

I Svalans specialutformade lokaler finns åtta rum. Alla har en egen uteplats, utsikt över Värnamo och möjligheter för anhöriga att sova över.

Men snart kan det bli slut med det. För att effektivisera vården i kommunen utreder nu den borgerliga ledningen om man kan flytta vården av döende patienter till äldreboendet på Linneberg.

Många engagerar sig

Men den socialdemokratiska oppositionen, som gjort namninsamlingen i protest, tycker inte att en flytt av Svalan är försvarbar, det säger oppositionsrådet Ulla Gradeen.
– Det blev 2148 namn och sen har vi också otroligt många kommentarer på facebooksidan.

Måste se till ekonomin

Idag lämnades namnen över till omsorgsnämnden, där kristdemokraten Arnold Carlzon är ordförande. Men trots protesterna försvarar han planerna.
– Nämnden har ansvar för ekonomin, att den övriga vården också ska hålla hög kvalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".