Bara de gula sidorna är kvar i den nya upplagan av Eniros telefonkatalog. Arkivbild/ Henrik Montgomery/Scanpix
Länet

Nya telefonkatalogen får kritik

Margot Solaas: ”Katastrof”
1:20 min

Många som fått den nya telefonkatalogen i brevlådan den senaste tiden är upprörda. Årets variant är nämligen mycket tunnare än tidigare. Orsaken är att alla nummer till privatperson är borta.

I den nya telefonkatalog som damp ner i länsbornas brevlådor någon av de senaste veckorna så saknas de vita sidorna med nummer till privatpersoner är borta. Katalogen består nu bara av de gula sidorna.

– Jag tycker det är katastrof, för jag slår i katalogen ganska ofta, och har man inte tillgång till dator som många av oss äldre inte har så blir det ju besvärligt nu, säger Margot Solaas från Jönköping.

Varför tror du de har gjort så här då?
– För att spara kanske.

På Eniro förklarar man förändringen med att de vita sidorna inte används i tillräckligt stor utsträckning.
– Väldigt många har telefonboken i sin telefon och vi har sett att mycket trafik går över till internet och surf via mobilen, säger presschef Eva Ernfors.

Vart hänvisar ni folk som använt telefonkatalogen?
– Till internet eller till Din del, man kan beställa de områden man vill ha.

Men Margot Solaas tycker inte om att hänvisas till internet eller till Din del, som är en lokal telefonkatalog.
– Så långt tycker jag inte vi ska behöva gå att vi inte ska kunna slå upp telefonnummer, vi vill ha vår gamla telefonkatalog.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".