Arkivbild/Sveriges Radio
Vätterbygden

Fängelse för vänner som sålde skrot

De sålde skrot för miljonbelopp - utan någon som helst bokföring. Nu väntar fängelse för två av vännerna och villkorlig dom för den tredje.

Två kvinnor och en man från Vätterbygden har dömts för ekonomiska brott efter att ha handlat med skrot utan att bokföra affärerna.

Det var mannen i sällskapet som ville börja köpa och sälja skrot men när han ansökte om den f-skattsedel som var nödvändig för att andra företag skulle kunna göra affärer, så fick han avslag.

Men båda kvinnorna skaffade f-skattsedel och till deras konton rullade sedan pengar i form av runt 1,5 miljoner kronor i ena fallet och 1,8 miljoner i det andra, medan mannen skötte skrotleveranserna.

De båda kvinnorna döms mot sitt nekande för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. De har varken tagit upp inkomster eller moms i någon bokföring. Den ena kvinnan straffas med tre månaders fängelse och den andra med villkorlig dom och samhällstjänst.

Mannen som erkänt både bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll straffas med fängelse i fyra månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".