Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Denna skylt möter besökarna vid de gravstenar som riskerar att välta. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
2 av 3
Det här är synen som möter besökarna på Skogskyrkogården i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
3 av 3
Jönköpings kyrkogårdschef Lennart Angselius vid en av de säkrade gravstenarna på Skogskyrkogården i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Kyrkogårdar

Anhöriga tvingas åtgärda farliga gravstenar

Lennart Angselius: ”Närmare 800 gravstenar som det finns en risk med”
1:19 min

Många som tar sig till kyrkogården denna allhelgonahelg möts av en gravsten som stagats upp och ett meddelande om att de ska kontakta kyrkogårdsförvaltningen.

Det är efter att en flicka i Bollebygd dog när hon hamnade under en gravsten som stenar över hela landet nu kontrolleras.

- Nu har vi gjort en kanske överdrivet noggrann kontroll för att inte få kritik. och det har visat sig att totalt på de sju kyrkogårdarna i Jönköping så finns det upp emot 800 gravstenar som vi har bedömt att det finns en risk med framöver, säger Jönköpings kyrkogårdschef Lennart Angselius.

De som fått en skylt på en anhörigs grav och kontaktar kyrkogårdsförvaltningen får veta att de enligt begravningslagstiftning är skyldiga att se till att gravstenen står säkert och att kyrkoförvaltningen kan erbjuda tjänsten.

- Det kostar någonstans mellan 700 och 1500 kronor. Det går inte säga ett pris rakt av, men där någonstans ligger det.

Som markägare har kyrkogårdsförvaltningen det allmänna ansvaret att se till att besökarna inte skadas av fallande gravstenar och att personalens arbetsmiljö är säker. Men själva gravstenen är gravrättsinnehavarens egendom och det är därför gravrättsinnehavarens ansvar att se till att gravstenen står säkert. Finns ingen gravrättsinnehavare följer kyrkogårdsförvältningen vad som står i lagstiftningen, säger Lennart Angselius:

- Får vi inte tag i någon inom ett år kommer vi att plocka bort stenen och gravplats och gravsten tillfaller då förvaltningen.

Vad händer om gravrättsinnehavaren inte vill, eller inte har råd att åtgärda stenen?

- Det enda vi gör i så fall är att vi lägger ner stenen, så att den är säkrad utifrån det här riskmomentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".