Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Eksjö

Ingen höjning av elnätet i Eksjö

Mårten Hermansson: ”Inga chockhöjningar de närmaste åren”
1:29 min

Ni som är kunder till Eksjö elnät AB, behöver inte vara rädda för några stora prishöjningar de kommande åren. Jämfört med andra elnätbolag i landet så går Eksjö elnät AB mot strömmen och vill inte öka intäkterna de närmaste fyra åren.

Ni som är kunder till Eksjö elnät AB, kan se fram emot ytterst blygsamma taxehöjningar dom kommande fyra åren - om än några. För när landets alla elnätbolag ansökt om att få öka sina intäkter, så visar det sig att Eksjö elnät AB utmärker sig. Enligt ansökan behöver bolaget INTE mer pengar än de man hade föregående fyraårsperiod.

– Vi har bra koll på nätet och vi har ett relativt litet nät och vi har en bra plan så vi behöver inte öka, säger Mårten Hermansson, VD för Eksjö energi.

I år är det första året som landets 170 elnätsbolag måste ansöka hos energimarkandsinspektionen hur mycket man får öka sina intäkter. Eftersom bolagen har monopol på eldistribution i sina respektive områden vill staten begränsa möjligheten för bolagen att ta ut oskäliga avgifter.
Men till skillnad från alla andra bolag tycker Eksjö elnät ab att man inte behöver större intäkter de kommande fyra åren än det man hade åren som gick.

Så om inget oförutsett händer så kan Eksjö elnäts kunder se fram emot inga eller bara små höjningar av avgiften.
Och att staten nu begränsar möjligheten för elnätsbolagen att öka sina intäkter hur som helst tycker Mårten Hermansson är bra.

– Ja det är bra, det måste finnas något sätt för en myndighet att kontrollera avgifterna, eftersom det handlar om en så monopol situation som vi har här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".