Håkan Loxbo har gjort undersökningen. Foto: Dan Segersson/Sveriges Radio
jordbruksverket, jönköping

Import slår hårt mot bönderna

Mikael Bäckström: ”Vi måste vinna slaget på marknaden”
1:56 min

Sedan Sverige gick med i EU har importen av kött och mejerivaror ökat med flera hundra procent. Bönderna tappar inkomster och tusentals jobb har försvunnit, visar en färsk rapport från Jordbruksverket i Jönköping.

Den stora ökningen av importerat kött och mejeriprodukter visas i en ny undersökning som Jordbruksverket i Jönköping publicerar i dag. Under samma period har dessutom tusentals jobb försvunnit inom den svenska livsmedelsindustrin.

– Ja, vad kan man säga... Det är ett misslyckande för svensk produktion. Vi har inte klarat att vara konkurrenskraftiga för att kunna möte den konkurrens som kommer utifrån, säger Mikael Bäckström, ordförande i LRF i Jönköpings län.

Rapporten som Jordbruksverket sammanställt visar på en mycket tydlig trend. Sedan Sverige gick med i EU har importen av mat utifrån ökat dramatiskt. Importen av slakteri- och köttvaror har ökat med nästan 800 procent på 15 år. Mejerivaror med drygt 600 procent och dryckesvaror med 225 procent.

Samtidigt visar undersökningen att en tredjedel av alla jobb inom livsmedelsindustrin har försvunnit under samma period. Det handlar om 16 000 jobb.

Enligt Håkan Loxbo som gjort undersökningen, finns det flera förklaringar till att svenska matproducenter förlorar konkurrenskraft, bland annat tuffa djurhållningsregler.

– Det är ju en högre nivå som vi har på djurskydd, men det kostar också pengar. Den ökade kostnaden är naturligtvis en nackdel för producenterna om man är tvungen att konkurrera med dem som inte har den kostnaden.

Mikael Bäckström på LRF håller med om att den ökade kostnaden är en nackdel för bönderna, men trots det vill han inte sänka djurskyddskraven.

– Jag tror inte man kan sänka. Men vi behöver kanske inte springa före som man då gjort tidigare, utan hålla fast vid det vi har och göra det på ett sådant sätt att vi skapar förtroende både bland konsumenter, politiker och oss bönder. Sen gäller det också att vinna slaget på marknaden, alltså att få konsumenten att välja svenska råvaror, säger Mikael Bäckström.

Trots att konkurrensen och importen av mat ökat kraftigt sedan EU-medlemskapet, så ångrar inte Mikael Bäckström EU-medlemskapet. Alternativet hade varit ännu värre menar han.

– Att stå utanför och ha importtullar till EU hade varit förödande. Då hade vi slagit ut hela den svenska produktionen. Så alternativet var väldigt enkelt för en bonde då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".