Nödrop läggs ut på nätet

På en hemsida på internet kan vem som helst, överallt, följa vad som sägs på polisens och räddningstjänstens radio i bland annat Jönköpings län. Det här en radiotrafik som kan innehålla känsliga uppgifter om personer som kanske behöver hjälp.
Sidan drivs av några unga män, som enligt deras uppgifter gör det mest på skoj. Lika roligt tycker inte polis och SOS att det är, eftersom det kan förekomma en del känslig personinformation i radiotrafiken. De som driver sidan skriver i ett mejl till Nyheterna att sidan inte är olaglig eftersom ljudet aldrig mellanlagras utan går direkt ut på internet. Men Anders Leicht på jönköpingpolisen har tillsammans med Rikskriminalen tittat på den här och liknande sidor och kommit fram till att den förmodligen är olaglig. Lagen är inte glasklar och Leicht säger till Nyheterna att han önskar en rättegång för att på så sätt få reda på hur lagen ska tolkas. Enligt Anders Leicht bryter sidan mot såväl telelagen, som gör det olagligt att vidareförmedla etertrafik, samt personuppgiftslagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".