1 av 2
Blomsterängens demensboende i Gislaved. Foto: Tommy Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
De äldres vardagsrum. Områdeschef Annika Park. Arkivfoto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
Gislaved

Bättre för de gamla efter kritik

Kritiken åtgärdad på demensboende
2:03 min

Flera demensboenden i länet kritiserades för ett år sen av socialstyrelsen. Framförallt för att de var underbemannade. Nu ska situationen vara bättre.

Nu ska situationen vara bättre, men Hans Henriksson, som har sin mamma på Blomstervägens demenscentrum i Gislaved, märker fortfarande att det saknas personal ibland.

Min mor fodrar en hel del passning
-Jag vet att de har det väldigt jobbigt och jag vet att min mor fodrar en del passning. Så att vi har t o m varit där en fredag, en lördag och en söndag kväll och suttit med mamma så att personalen kunnat engagera sig med andra därför att de var underbemannade p g a sjukdom.

Oanmälda inspektioner avslöjade brister
Det var efter att TV-programmet Uppdrag Granskning hade funnit stora brister på ett demensboende i Piteå som Socialstyrelsen beslöt sig för att göra en oanmäld inspektion på slumpvis utvalda äldreboenden runt om i landet för ett år sedan.
I Jönköpings län besökte man nattetid två demensboenden i Värnamo och två i Gislaveds kommun. Efter de här fyra besöken hade Socialstyrelsen anmärkningar på att en del av dem inte låste dörrarna på ett korrekt sätt, men på samtliga boenden uppgavs det att personalen var underbemannad.

Chefen håller inte med
Annika Park är områdeschef vid Blomstervägens demensboende där Hans Henriksson mamma bor. Hon känner inte igen sig i att det skulle saknas personal.
- Jag håller inte med om att bemanningen inte räckte till.
- Socialstyrelsen kom och tog tid från personalen när ett dödsfall skedde samtidigt. Därför räckte de inte till, då vid inspektionen.

Inga anmärkningar kvarstår
Idag ett år efter Socialstyrelsens inspektion har de inte längre några anmärkningar mot demensboendena som granskades. Från fackligt håll håller arbetsplatsombudet Marita Ahola med om att det kan vara jobbigt vid arbetstoppar, men att det över lag fungerar bra.
-Jag tror man upplever det bra, konstaterar arbetsplatsombudet Marita Ahola vid Blomstervägens demenscentrum i Gislaved. Hon upplever att personalen tycker att de räcker till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".