Laboratorium. Foto: Berit Roald/Scanpix Norge
Lasso

Okänd könssjukdom sprids

Läkaren: ”Räcker med ett par oskyddade samlag”
2:03 min

Den ganska okända könssjukdomen mykoplasma genitalium är på frammarsch i länet. På hud- och könsmottagningen på Länssjukhuset Ryhov jobbar man nu extra med att fler provtagningar.

De senaste åren har antalet fall ökat kraftigt, från några enstaka fall 2007 till 71 fall hittills i år.
- Vi vet att sjukdomen har funnits ett längre tag, men det är först på senare år man kunnat analysera den riktigt, berättar överläkaren Peranders Mjörnberg. Det verkar som att den är på ökande, men det verkar inte som att riskerna, symptomen, är lika uttalade som för klamydia.

Liknar klamydia
Mykoplasma är en typ av bakterie som gärna söker sig till slemhinnor, t. ex luftvägar eller underlivet. Bakterien har rätt många likheter med klamydia, då den gömmer sig på samma sätt och det behövs speciella laboratorieanalyser för att hitta den.

Symptomen
Ofta är det män som känner mer symtom av mykoplasma och det ger sig tillkänna genom att man måste gå och kissa ofta, sveda i slutet av urinröret när man kissar och i vissa fall flytningar.
När det gäller kvinnor så visar det sig genom mer flytningar än normalt.

Använd kondom!
Att den här könssjukdomen sprids nu beror troligen på att det går trender också i bakteriernas värld, alltså att bakterien på naturlig väg börjar bli allt vanligare, säger Peranders Mjörnberg. Så kan det också bero på att det används mindre kondomer vid samlag och att många också tillåter sig att ha flera olika partners.
Statistiskt sett är mykoplasma genitalium en könssjukdom på frammarsch.

Inte samma som lunginflammation
Det ska tilläggas att bakterien mykoplasma genitalium inte är samma mykoplasmabakterie som man kan få lunginflammation av, även om dom är släkt med varandra och dom beter sig på ungefär samma sätt.

Men hur smittsam är den här bakterien mykoplasma?
- Det är svårt att säga och ingen vet riktigt, men det kan nog räcka med ett par oskyddade samlag med en smittbärare.
Överläkare Peranders Mjörnberg på Länssjukhuset Ryhov konstaterar att sjukdomen ökat sen 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".