Imorgon är det många som gifter sig. Arkivbild:Claudio Bresciani/Scanpix
Jönköpings län

Unikt datum lockar till bröllop

Hans Eriksson: ”Det har varit fullbokat länge”
1:24 min

Det är näst sista dagen på 89 år som du kan gifta dig med samma siffra som dag, månad och år. Den 11/11-11 har varit fullbokad länge.

Det brukar vara ovanligt med bröllop på fredagar men den här veckan är det flera par i Jönköpings län som väljer att slå till. Anledningen är förstås datumet - den 11/11-11.

– Klockan 11.00, den 11/11 startar jag den första vigseln. Sedan har jag under dagen inplanerat två, alternativt tre vigslar till, säger den borgerliga vigselförrättaren Hans Henriksson.

Klarar du av det?

– Ja, definitivt. Det här är ju den roligaste sysselsättningen. Den 11/11 har varit bokad i mer än ett halvår i förväg, säger Hans Henriksson.

För siffermänniskor är onekligen den 11/11 -11 ett speciellt datum. Ända sedan 2001, då datumet 01/01-01 inföll, har vigselförrättaren Hans Henriksson märkt av att många väljer att förlägga högtider som bröllop till just de här datumen. Men nästa år är sista chansen på 89 år att gifta sig på samma datum som månad och år och vill man vara säker på att få en tid för vigsel bör man vara ute i god tid.

– Ja det kan vi uppmana dem till redan nu. Den som vill gifta sig den 12/12-12 klockan 12.00, den bör nog höra av sig redan nu, för det går nog ganska fort.

Varför tror du att man väljer ett sådant här datum?

– Ska vi skämta lite grand så blir det ju bra för honom att komma ihåg det här datumet, det är där skon klämmer många gånger kanske. Nejdå, man gör en gemensam sak av det hela och man har glimten i ögat. Det tycker jag är rätt inställning, säger Hans Henriksson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".