Nu öppnar Halland dörren för Jönköpingskommuner.
FRAMTIDENS REGION

Halland flörtar med Småland

Stefan Bengtsson: ”Dörren står öppen”
1:54 min

Centerpartiet i Halland öppnar nu för ett sammarbete med småländska kommuner i framtiden. Det gäller regionfrågan och då blickar de åt grannkommunerna, bland annat i Jönköpings län.

Region Halland är en liten region och Stefan Bengtsson, som är gruppledare för Centern i Region Halland, ser chansen att växa lite. Det genoma att flörta med grannkommunerna, bland annat i Jönköpings län.

– Nu när vi vet att det pågår en regiondiskussion i Småland, så vill vi signalera för Centerpartiets del att vi är öppna för möjligheterna att ytterligare några kommuner ansluter sig till Region Halland. Man ska inte känna att vi stänger dörrar, det säger Stefan Bengtsson som är gruppledare för Centern i Region Halland.

I förra veckan enades politikerna i länet om att Jönköpings län först ska bilda en egen region för att så småningom, 2018, ingå i en storregion. Beslutet är en kompromiss efter att det varit splittrat bland länets kommuner hur den framtida regionkartan ska se ut. Nu veckan efter så sträcker centerpartister i Region Halland ut en öppen hand mot kommuner i både Kronoberg och Jönköpings län.

– Signalen vi vill ge som sagt, är att vi kan se möjligheter. Det vi ger exempel på i debattartikeln, det är ju kommuner i entreprenörsregionen. Där vi ser att de halländska kommunerna och de andra i Jönköpings och Kronobergs län, har mycket gemensamt och man har en ganska likartad struktur på kommunerna och på näringslivet. Då bedömer vi att det finns möjligheter, säger Stefan Begntsson.

Halland var tidigt ute att bilda en egen region. Sedan 1 januari i år finns Region Halland där sex kommuner ingår. En region som borde kunna bli större menar centerpartister i Halland men än finns ingen politisk enighet.

– Det är ingen stor fråga. Men vi vet att åtminstone Moderaterna har haft samma tankar.

Nu har Hallands centerpartister kastat bollen till flera av Smålands kommuner och nu är det upp till de att ta sig en funderare menar Stefan Bengtsson, som gruppledare för Centerpartiet i Region Halland.

– Kommuner i Jönköpings och Kronobergs län måste ju fundera på hur man vill se sin regiontillhörighet i framtiden. Där finns ju jättemånga alternativ och då ska man åtminstone känna att ett av de alternativen är att ta en diskussion med kommuner i Halland, om man kan hitta gemensamma lösningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".