1 av 2
Foto Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
Andreas Pettersson, Stena Metall. Foto Håkan Montelius/Sveriges Radio.
Hushåll

Soporna kan bedra dig

Stena: ”Allt kanske inte hamnar på soptippen”
1:35 min

Den som gör sig av med personliga brev och andra papper i soptunnor eller på återvinningen bör vara försiktig. För annars kan någon annan komma över dina personuppgifter och till och med kapa din identitet.

– Det handlar egentligen bara om att som privatperson att använda sunt förnuft och tänka sig för med vad det är man slänger i soporna, att ha klart för sig att allt kanske inte hamnar på soptippen, säger Andreas Pettersson på återvinningsföretaget Stena Recycling.

Genom att bara öppna en container med brännbart kan med lite tur hitta information om alla människor i exempelvis ett hyreshus. Hittar man ett brev, en räkning eller ett direktadresserat reklambrev kan det - om man är skicklig - räcka till att kapa en persons identitet.

– Får man identiteten kapad kan man till exempel råka ut för att någon annan tar banklån i ditt namn, pengarna förs över till någon annans konto men räkningen skickas till dig och det kanske inte är så roligt att råka ut för, säger Andreas Pettersson.

Just bedrägerier genom identitetsstöld är ett brott som blivit allt vanligare. Många av brotten sker via internet, men också genom att man vittjar brevlådor och soptunnor. Andreas Pettersson tycker att man ska vara noggrann med att riva sönder känsliga dokument innan man slänger dem, men man ska också tänka på att tömma till exempel sin gamla dator, innan den slängs på tippen.

 – Den behöver man absolut vara försiktig med, där kan finnas annat som inte är ekonomiskt känslig information som till exempel gamla kärleksbrev. Även kopiatorer bär ju också minneskort som lagrar information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".