Yancy Vaillant som jobbat med studien för OECD. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Han tror på länets möjligheter

Yancy Vaillant: ”Not about to create new Volvos”
1:36 min

Jönköpings län har framtiden för sig. Men det är inte storföretagen som ska driva tillväxten framåt, säger Yancy Vaillant som jobbat med studien för OECD.

Det är den internationella organisationen OECD som drar de positiva slutsatserna i den studie som de gjort på uppdrag av regionförbunden i Småland och Blekinge.

För att öka tillväxten i länet bör man utnyttja småföretagarstrukturen och utveckla den till en större och mer kunskapsbaserad konkurrenskraft än vad den är idag.

Dessutom måste man få ungdomarna att stanna i regionen efter det att de utbildats. Det är några av de rekommendationer som Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, ger i den studie som imorgon presenteras i Ronneby.

På uppdrag av de fyra regionförbunden i Småland och Blekinge har OECD under året arbetat fram ett underlag för hur man på bästa sätt ska få tillväxten att blomstra i den här delen av landet. Förutsättningarna för utveckling är goda menar konsulten Yancy Vaillant som jobbat med studien för OECD:s räkning.

På Regionförbundet i Jönköping ser man rapporten som en bekräftelse på vad man hela tiden trott och Annika Larsson, som är regiondirektör, ser fram emot att lägga upp en plan utefter den vetskap man nu fått i och med OECD:s rapport.

– Nu måste vi verkligen titta på de styrkor vi har för det är på de vi ska bygga vår framtid, säger Annika Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".